Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Додатан рад на јачању специјалних јединица“: Вучић најавио конкурс на Дан државности /видео/

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Србије Александар Вучић
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 16.01.2023
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је после састанка у Дому Гарде Војске Србије на Топчидеру, где су му представљени резултати анализе стања, оперативних и функционалних способности Војске за 2022. годину, да ће се војска у наредном периоду усредсредити више на беспилотне летелице и дронове домаће производње.
Он је додао да ће се радити додатно на снажењу и јачању наших специјалних јединица.

"Ја ћу на Дан државности издати наредбу као врховни командант, а затим ће начелник Генералштаба расписати конкурс за пријем младих момака и девојака у специјалне јединице, до 5.000 људи. Минимална, основна плата биће преко 200.000 динара. Желимо да подстакнемо људе да се пријаве у специјалне јединице", рекао је Вучић.

Он је истакао да је циљ додатно снажење и јачање наших истакнутих специјалних јединица.
"Имали смо информисање о оперативним и функционалним способностима Војске Србије и сагледали све недостатке и сагледали све око додатног опремања и наоружавања и планове и у претходној и за ову годину. Морамо много више да се определимо за добијање нових средстава из одбрамбене индустрије Србије, као што смо испоручивали "пасарсе", "милоше" , мале "лазаре" и "гвоздике и друго, тако ћемо и на беспилотне летелице и дронове пре свега домаће производње, да се усредсредимо и много тога да уложимо у даљи раст животног стандарда припадника војске", рекао је Вучић.
Каже да смо имали први пут после много деценија већи број примљених него оних који су напустили војску у последње две године.
Вучић је додао да је зато ове године повећање плата за војску 25 одсто.
После председника, обратио се присутнима и министар одбране Милош Вучевић.
Он је изјавио да је Министарство одбране задовољно поступањем припадника Војске Србије, и са моралног и са патриотског аспекта, и то у кризним моментима везаним за безбедносну ситуацију на Косову и Метохију.
"Задовољни смо и са моралног и патриотског аспекта припадника Војске Србије у кризним моментима везано за безбедносну ситуацију у покрајини Косово и Метохија и као држава Србија, као грађани Србије исказујемо захвалност свим припадницима Војске Србије и МУП-а који су били ангажовани, а који су били спремни да изврше сваки задатак у циљу очувања суверенитета и независности наше државе и наших грађана", казао је Вучевић.
Он је додао да српске безбедносне и војне и цивилне службе прате и анализирају све што се дешава на другим ратиштима када је реч о учешћу држављана Србије.
Вучевић је одговарајући на питање да ли има држављана Србије на ратишту у Украјини, казао да нема ништа ново да дода.
Истакао је да је наша држава врло јасна да је забрањено учешће држављања Србије на другим ратиштима и додао да то покреће одређене законске консеквенце које ће бити спроведене када буду били приведени пред државне органе.
"Србија би волела да види смиривање ситуације, тензија свуда у свету, наравно и у Украјини, да стане братоубилачки рат два словенска православна народа", казао је Вучевић.
Позвао је људе који су храбри и одважни, који воле да покажу своје борбене способности да дођу у Војску Србије, МУП.
"Сви који имају патриотски набој имају места да то покажу у нашој војсци и нашој полицији, а они који желе да помогну народу на Косову и Метохији, било би корисно да се јаве и на добровољно служење војног рока, да прођу обуку, да на конкретан начин помажу свом народу и држави и покажу да су на располагању својој држави и народу", поручио је Вучевић.

Брнабић и Вучевић: Одбранили смо се од хакерских напада

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да је током хакерских напада групе Анонимуси оборен само један сајт - сајт РХМЗ који није у оквиру државног управљања сајтовима и додала да ће то морати да се промени.
"Ниједан није био угрожен. То не значи да смо довољно снажни, морамо још да радимо. Ко жели да сруши наше сајтове то не може", рекла је она на конференције за новинаре у Дому гарде у Топчидеру.
Вучевић је одговарајући на питање новинара о сајбер нападима рекао да су били континуирани напади на сајт Војске Србије, односно Министарства одбране, али да су ВБА и друге структруре које су биле ангажоване успешно извршиле одбрану тих портала.
"Могу да кажем да смо се одбранили од тих хакерских напада. Анализирали смо из којих је држава све био покренут тај сајберт напад, био је из региона, било је нешто из Европе, али смо оспособљени да се одбранимо од таквих напада", рекао је Вучевић новинарима.
Он је додао да ће у наредном периоду морати још више да се води рачуна јер ће, како каже, то бити све присутније.
"Неки показују да имају нескривена непријатељства и не баш најбоље жеље према нашој држави што нас упозорава да отворимо очи, да се умијемо и погледамо истину директно, а не да живимо у заблуди да су сви добронамерни па нама отрпилике Војска не треба или цео систем одбране", рекао је Вучевић.
По доласку председника Србије у Дом Гарде пред састанак, командант Почасног батаљона Гарде ВС предао му је рапорт, након чега је председник Вучић отишао на на састанак.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала