Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Потребна јасна осуда деструктивне политике Приштине“: Вучић разговарао са шефом Унмика

© Tanjug / SAVA RADOVANOVIĆПредседник Србије Александар Вучић саопштио је данас да је у разговору са представницом генералног секретара Уједињених нација и шефом Мисије Унмик Каролином Зијаде
Председник Србије Александар Вучић саопштио је данас да је у разговору са представницом генералног секретара Уједињених нација и шефом Мисије Унмик Каролином Зијаде - Sputnik Србија, 1920, 16.01.2023
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић саопштио је данас да је у разговору са представницом генералног секретара Уједињених нација и шефом Мисије Унмик Каролином Зијаде у Београду, посебно нагласио да по питању системског угњетавања Срба и других неалбанаца изостаје јаснија осуда деструктивне политике Приштине.
Он је истакао да је за Србију од суштинског значаја да се питање Косова и Метохије и даље разматра у Савету безбедности УН, пре свега како би међународна заједница била транспарентно информисана о ситуацији на терену, као и да је наставак ангажмана Унмика неопходан.
Вучић је багласио и да се Србија доследно и у континуитету залаже за поштовање принципа међународног права и примену правно обавезујуће резолуције 1244 Савета безбедности УН којом је успостављен и УНМИК, саопштила је прес служба председника.
Зијаде је рекла да Унмик, у складу са својим мандатом, поштује Повељу УН и Резолуцију 1244, као и да се залаже за поштовање свих међународних споразума.
Вучић је, такође, рекао да је наставак ангажмана Унмик на Косову и Метохији неопходан, пре свега, због перманентне нестабилности која обилује бројним инцидентима.
„Београд је у потпуности посвећен дијалогу о чему сведочи и показана воља за наставак преговора у Бриселу, као и укупни напори у потрази за решењем кризе коју је наметнула приштинска страна предузимањем једностраних потеза. Сматрамо неприхватљивим учестале нападе на Србе, њихову имовину и наслеђе, због чега је благовремена реакција, као и осуда провокација од стране Уједињених нација и међународне заједнице кључна“, истакао је Вучић и изразио наду да ће Србија успети да сачува мир и стабилност.
Он је истакао да је Србија посвећена унапређењу регионалне сарадње која непосредно доприноси процесу помирења.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала