- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Протестна нота Албаније амбасадору Велике Британије због говора мржње министра

CC BY 2.0 / Wikipedia / Chris Walts / Скендербегов трг у Тирани
Скендербегов трг у Тирани - Sputnik Србија, 1920, 16.01.2023
Пратите нас
Албанија је данас уручила протестну ноту британском амбасадору у Тирани због недавних коментара британског министра за имиграцију Роберта Џенрика о илегалним мигрантима из Албаније.
Према мишљењу Министарства спољних послова Албаније, коментари министра представљају говор мржње, преноси Ројтерс.
„Овом протестном нотом желимо да изразимо забринутост због недавних изјава које дискриминишу Албанце“, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Албаније.
Британски министар Роберт Џенрик је 13. јануара на Фејсбуку* објавио видео који је снимио током посете центра за депортацију. Похвалио је том приликом особље центра, које према његовим речима неуморно ради на томе „да пронађе и ухапси Албанце, убаци их у аутобусе, одвезе на аеродром и пошаље назад у Тирану“.
Протекле године је значајно порастао број албанских миграната који на малим чамцима покушавају да се домогну обала Велике Британије.
Према наводима британске владе Албанци представљају 42 одсто свих миграната који су између маја и септембра 2022. покушали да стигну до јужних обала Уједињеног краљевства.
Неки британски политичари тврде да Албанци не покушавају да уђу у Британију зато што су дискриминисани у својој земљи, већ из економских разлога, из жеље за лагоднијим животом.
Премијер Албаније Еди Рама је у новембру прошле године изјавио да коментари британске владе који издвајају једну етничку заједницу, албанску, „звуче као да долазе из луднице“, пренео је Танјуг.
*Активности „Мета“ (друштвене мреже Фејсбук и Инстаграм) забрањене су у Русији као екстремистичке.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала