- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија и Иран могу лансирати криптовалуту која ће бити везана за злато

CC0 / Unsplash/Jingming Pan / Златне полуге
Златне полуге - Sputnik Србија, 1920, 16.01.2023
Пратите нас
Централна банка Ирана разматра могућност лансирања, заједно са Русијом, токена Персијског региона, који се може користити као платежно средство, саопштио је "Ведомостима" извршни директор Руске асоцијације криптоиндустрије и блокчејна Александар Бражњиков.
Да су у току преговори потврдио је члан Комитета Државне думе за информациону политику Антон Ткачев. Он је појаснио да ће се о овом питању активно разговарати на државном нивоу тек након што криптовалуте буду у потпуности регулисане у Русији.
Према речима Бражњикова, токен ће бити подржан златом, односно по свом типу биће стејблкојн (Stablecoin - криптовалута чија је вредност везана за обичан новац или племените метале).
Он је додао да би токен могао да почне са радом на бази специјалне економске зоне у Астрахану, која је почела да прихвата терет из Ирана 2023. године.
"Ведомости" подсећају да се Централна банка Русије противи употреби криптовалуте, као средства плаћања унутар земље, али подржава њено коришћење у увозно-извозним трансакцијама. У децембру, заменик председника Централне банке Олга Скоробогатова рекла је да регулатор планира да тестира употребу криптовалуте за међународна плаћања у оквиру експерименталног правног режима.
Антон Ткачов је приметио да могућност коришћења дигиталне валуте у трговини између Русије и Ирана има предност у односу на СВИФТ. Истовремено је напоменуо да стварање одређеног токена није хитна потреба.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала