- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Шема за прање новца: Зашто су републиканци покренули истрагу о финансирању режима Зеленског

© Sputnik / Владимир ТрефиловАмерички долар
Амерички долар - Sputnik Србија, 1920, 16.01.2023
Пратите нас
Републиканци планирају да истраже куда заиста иде новац који Вашингтон додељује Кијеву. Они су, по оцени руских експерата, ову одлуку донели због сумње да се америчке власти и украјински председник Владимир Зеленски баве прањем новца и продајом НАТО оружја на „даркнету“, користећи као изговор руску специјалну војну операцију.
Истраживачка служба америчког Конгреса објавила је извештај о директној финансијској подршци Украјини, а тим поводом многи парламентарци су изразили забринутост да финансијска помоћ Кијеву може допринети расипању и злоупотребама.
„С обзиром на претходне извештаје о корупцији у Украјини, Конгрес би могао да размотри да ли би такво финансирање могло директно или индиректно да допринесе случајевима расипања, преваре или злоупотребе“, саопштила је та служба.

Републиканци покренули истрагу

Како каже за Спутњик руски војни експерт Алексеј Леонков, републиканци тренутно заузимају све кључне позиције у апсолутно свим комитетима на Капитол хилу, а у овом тренутку једна од њихових важнијих одлука је покретање истраге о финансирању режима Зеленског од стране Бајденове администрације.
„Републиканци су, након победе на изборима за Представнички дом имали први састанак када су донели одлуку да покрену истрагу. Конгрес је формирао комитет који треба да истражи како се финансијска средства америчких пореских обвезника троше у Украјини и шта је све потпало под војну помоћ Украјини. Једно од питања је и да ли је истина да је оружје послато као војна помоћ Кијеву завршавало у рукама терористичких и разних других организација. Овим планирају да се баве како комисија америчког Конгреса, тако и службе за финансијску ревизију“, објашњава наш саговорник.
На питање шта је републиканце навело да покрену ову истрагу, Леонков објашњава да постоји низ фактора.
„Бројни медији, укључујући америчке, писали су о томе да оружје које се испоручује Украјини не стиже увек трупама на линији раздвајања. Чак постоји информација да се то оружје појавило на ‘даркнету‘ – илегалној интернет мрежи. Осим тога, било је и низа публикација које се баве информацијама да је током сукоба у Украјини долазило до прања новца преко једне канцеларије која се бавила криптовалутама. Односно, новац који је украјински председник Володимир Зеленски добијао као војну помоћ, сливао се у ову фирму за шта су се куповале криптовалуте“, констатује стручњак.
Са овом оценом слаже се и руски војни историчар Јуриј Кнутов. Међутим, према његовом мишљењу, један од разлога за покретање истраге је и да се испита каква је улога Хантера Бајдена – сина америчког председника Џозефа Бајдена.
„Бајденов син је умешан у разне преваре. На ову тему постоји много публикација и у Сједињеним Америчким Државама. Осим тога, појавиле су се информације и о истрагама скандинавске полиције које су установиле да америчко оружје не стиже до фронта, него да од тога чак 70 процената завршава на црном тржишту и продаје се у Европи или на Блиском истоку. На основу свега овога републиканци су одлучили да сазнају куда заиста иде новац“, објашњава саговорник Спутњика.

Џепове пуне украјински и амерички званичници

Кнутов верује да новац који Сједињене Америчке Државе током специјалне војне операције шаљу Украјини пуни џепове украјинских и америчких званичника.
„Кијевски режим је у своје време био познат по корупцији. Њихове корупцијске шеме су добро развијене. Тако да мислим да се значајан део средстава која се шаљу у Украјину пре свега преко разних офшор компанија пере и пребацује на рачуне украјинских и америчких званичника“, објашнава експерт.
На питање ко је све, по његовом мишљењу, умешан у прање новца и када очекује да би истрага могла бити завршена, Леонков каже да ово није лак посао.
„Највероватније су Бајденов син па чак и његов ужи круг били умешани у ове радње. Међутим, што се тиче саме истраге, републиканци ће је развући док не буде јасно кога ће демократе кандидовати на изборима 2024. године. Докази о овим шемама могу уништити било ког демократског кандидата и самим тим могу спречити Бајдена да се кандидује за други мандат“, сматра наш саговорник.
Треба напоменути да се Конгресу САД предлаже да утврди да ли је надзор Канцеларије генералног инспектора кад је реч о помоћи за Украјину исправно фокусиран. С друге стране, финансирање иностраних операција захтева од америчког државног секретара да успостави минималну буџетску транспарентност.
Подсетимо, раније је и амерички Сенат захтевао да се у извештају Конгреса назначи колико су америчке власти послале новца Украјини. Према речима сенатора Џеј Ди Венса, 114 милијарди долара које су САД дале украјинској страни и земљама „погођеним ситуацијом у Украјини“ не укључује низ додатних трансфера које је претходно захтевала администрација америчког председника Џозефа Бајдена.
Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 14.01.2023
СВЕТ
У Бајденовој бившој канцеларији нађени и строго поверљиви документи
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала