- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Светски економски форум у Давосу од данас до 20. јануара, учествује и Србија

© AP Photo / Markus SchreiberСветски економски форум у Давосу
Светски економски форум у Давосу - Sputnik Србија, 1920, 16.01.2023
Пратите нас
Светски економски форум у Давосу, 53. по реду, биће одржан од данас до 20. јануара, а на састанку ће се окупити рекордан број бизнисмена, представника највећих светских компанија, лидера држава и познатих личности, међу њима и представници Србије.
Форум у познатом швајцарском зимовалишту Давос последњи пут је одржан у традиционалном термину, у јануару, 2020. године, пошто је 2021. био организован виртуелно, а 2022. је одржавање било померено за мај због корона вируса.
Давос ће и ове године окупити пословну и политичку елиту.
Према званичној агенди, Србију ће представљати председник Србије Александар Вучић и министарка културе Маја Гојковић.
Организатори Светског економског форума објавили су списак учесника на којем је тзв. Косово представљено фуснотом. Уз име премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија налази се звездица.
Учествоваће шефови 52 државе, 56 министара финансија, 19 гувернера централних банака, 30 министара трговине и 35 министара спољних послова, као и представници Уједињених нација, Међународног монетарног фонда и Светске трговинске организације и других међународних тела.
Представници Русије, према ранијим најавама, неће учествовати.
На списку учесника су и лидери из региона, попут Едија Раме, затим специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак, највиши званичници ЕУ и европски лидери, попут председнице Европске комисије Урсуле вон дер Лајен, немачког канцелара Олафа Шолца и других.
Главне теме ће, према најавама организатора, бити како решити глобалне економске и еколошке изазове, рат у Украјини и бројна друга актуелна питања, преноси Танјуг.
Светски економски форум је непрофитна група са мисијом да унапреди свет, која организује годишња окупљања у виду конференције, а једино компаније морају да плаћају учешће на форуму.
Пропуснице су обележене бојама и немају сви једнак приступ свим састанцима.
Велике компаније су у обавези да у петочланој делегацији имају и једну жену, а просечна старост учесника је већа од 50 година.
Светски економски форум у Давосу - Sputnik Србија, 1920, 15.01.2023
РУСИЈА
Блумберг: На форуму у Давосу неће бити ни руских ни кинеских бизнисмена
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала