- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Украјинска криза „стигла“ и до руског гробља код Париза

© Sputnik / Ирина КалашниковаГробље Сен Женевјев де Боа
Гробље Сен Женевјев де Боа - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2023
Пратите нас
Градска скупштина француског града Сен Женевјев де Боа, у којем се налази истоимено руско гробље, саопштила је да је одбила да прими средства за одржавање гробних места „искључиво због међународног контекста“.

„Услед кризе изазване пандемијом ковида и конфликта у Украјини процедура, на жалост, не може бити настављена и обнова гробова не може бити спроведена. Што се тиче уплата за 2022. годину искључиво нас је међународни контекст принудио да их привремено одложимо“, рекли су за Спутњик у градској скупштини.

Град, који се налази тридесетак километара од Париза, обавезао се да ће очувати гробове.
„Одлучно потврђујемо да ниједан руска гробница неће бити угрожена и град ће обезбедити одржавање“, наводе у градској скупштини.
Подсетимо, француски „Монд“ је писао да град није примио средства од Русије за гробље на којем су сахрањени чувени руски уметници, као што су писац Иван Буњин, балетски играч Рудолф Нурејев, песникиња Зинаида Гипиус и други.
Према подацима „Монда“, Москва и Сен Женевјев де Боа су потписали уговор 2005. године према којем је Русија преузела на себе обавезу плаћања гробних места где су сахрањени људи без породице.
У руској амбасади у Француској су за Спутњик рекли да је ситуација неприхватљива, али да у овом моменту нема говора о уклањању гробова. Ради се, како су рекли, о 23 Руса који су тамо сахрањени.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала