- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Кум 4: Хапшење последњег Дона – како се бира нови сицилијански „шеф шефова“

© Фото : Wikimedia/Italian police/Public domain / Дон Матео Месина Денаро, шеф Коза ностреДон Матео Месина Денаро, шеф Коза ностре
Дон Матео Месина Денаро, шеф Коза ностре - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2023
Пратите нас
Последњи сицилијански „кум“ и вођа Коза ностре Матео Месина Денаро звани Дијаболик успешно је промицао италијанским и светским властима читавих тридесет година. Син Дон Чичија разматран је за сицилијанског „шефа шефова“, полиција је годинама безуспешно покушавала да га приведе, а иза себе је оставио дугачак траг смрти који сеже све до деведесетих.
Денаро је не само најтраженији човек Италије већ спада и у десет најтраженијих лица читавог света. Његов отац Дон Чичио био је шеф породице Трапани, а он сам је трансформисао Коза ностру успешно комбинујући традиционалне вредности мафије са модерним временом и начином рада.
Денаро се хвали како је током година убио толико људи да се њима може попунити читаво једно гробље. Након смрти Бернарда Провенцана, вође породице Корлеонези и смрти Тотоа Рине, разматран је за „вођу свих вођа“ сицилијанске мафије.
© Фото : Wikimedia/Unknown author/Public domain / Бернардо Провенцано, члан Корлеонеза и први човек Коза ностреБернардо Провенцано, члан Корлеонеза и први човек Коза ностре
Бернардо Провенцано, члан Корлеонеза и први човек Коза ностре - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2023
Бернардо Провенцано, члан Корлеонеза и први човек Коза ностре
То је опште правило код свих криминалних организација које се баве организованим криминалом. Вође се не бирају већ се намећу у току рада својом суровошћу, виспреним предлозима које шеф радо усваја или некаквим другим начином који наука још није забележила, објашњава за Спутњик криминолог Добривоје Радовановић

Како се бира следећи Дон

Ако „падне“ или из неког другог разлога вођа буде склоњен, породицу по правилу преузима најјачи. У свим тим организацијама постоје макар два човека која пуцају на поменуто место.
Они генерално не морају бити ни у каквом сродству са главним човеком али се у италијанским организацијама посебно води рачуна о породици, каже Радовановић.
Хапшење Дијаболика поздравила је премијерка Италије Ђорђа Мелони изјавивши да је то још једна велика победа Италије.
Ово је велика победа државе која показује да се не предаје пред мафијом. Дан након годишњице хапшења Тота Рине, још један шеф организованог криминала приведен је правди, рекла је Мелони.
© AP Photo / Gianni SchicchiСалваторе Тото Рина
Салваторе Тото Рина - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2023
Салваторе Тото Рина

Један човек а две доживотне

Салваторе Тото Рина био је први човек Коза ностре до 1993. а наследио га је Бернардо Провенцано који је носио титулу Дона све до свог хапшења 2006. године. По налогу Тотоа Рине 1992. године убијени су Ђовани Фалконе и Паоло Борселино – двојица судија специјализованих за борбу против мафије. Управо је пресуда за учествовање у атентату на Фалконеа и Борселина повод доживотној казни на коју је Денаро осуђен.
© AP PhotoМарлон Брандо као Кум у истоименом филму Френсиса Форда Кополе.
Марлон Брандо као Кум у истоименом филму Френсиса Форда Кополе. - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2023
Марлон Брандо као Кум у истоименом филму Френсиса Форда Кополе.
Унутрашњи односи регулисани су правилима понашања односно вредносним системом, а једно од главних неписаних правила јесте апсолутно поштовање лидера, апсолутно поштовање његових наређења и забрана било каквог одступања од општих начела којима организација послује, каже Радовановић.
Денаро се, такође, суочава са доживотном затворском казном због учешћа у бомбашким нападима у Фиренци, Риму и Милану у којима је погинуло 10 људи, али и за убиство једанаестогодишњег сина једног од својих непријатеља који је сведочио против Коза ностре.
Велика је победа за све органе закона и реда који су заједно сарађивали током дугог низа година како би се овај опасни бегунац коначно привео правди, изјавио је Ламберто Ђанини италијански шеф полиције.

Увек корак испред полиције

Дугогодишњи напори полиције исплатили су се, али тек након 30 година непрестаног трагања и неколико бламантних промашаја.
© AP Photo / Alessandro FucariniКарабињери патролирају Палермом
Карабињери патролирају Палермом - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2023
Карабињери патролирају Палермом
У мају 2011. полиција је била убеђена да Денара држи на оку. Веровали су да се налази у викендици у свом родном граду Кастелветрану али упркос деловању више стотина полицајаца ипак нису успели да га ухвате. Денаров ДНК је касније нађен на истој локацији, сведочећи да је заиста био у викендици али да је измакао будном оку надлежних органа.
Још један пропуст али овај пут међународног карактера десио се 2021. у Хагу када је холандска специјална полиција упала у пун ресторан, набила џак човеку на главу и одвела га на запрепашћење присутних. Човек је држан три дана у притвору да би се испоставило како је у питању насумични Британац приведен грешком.
Током година десетине људи је исто тако грешком хапшено уместо Месине, а 2019. су Карабињери упали у сициклијанску болницу и ухапсили човека који се опорављао на неурологији.

Рација у Палерму

Денаро је коначно ухапшен 16. јануара у приватној клиници у Палерму након рације у којој је учествовало више до стотину специјалних агената и Карабињера обучених за рад са мафијом. Још није познатно из ког разлога је посећивао клинику, а спекулације сежу од тврдњи да се већ годину дана лечио од тумора, па до тога да је ишао ради пластичне интервенције промене лика. Карабињери су изјавили само да се Матео Денаро тренутно налази на „тајној локацији“.
Један од разлога вишегодишње немогућности проналажења и привођења Денара јесте и потпуно одсуство његових скоршњих фотографија. Користећи најновију технологију, информације „цинкароша“ и старе фотографије са личних докумената из касних осамдесетих и раних деведесетих, италијанске власти су успеле да дигитално реконструишу његов лик. По неким информацијама Денаро је ишао на пластичну операцију како би променио свој лик, а по другим наводима скинуо је себи отиске прстију.
Возило италијанских карабинијера - Sputnik Србија, 1920, 16.01.2023
СВЕТ
Ухапшен најтраженији шеф мафије у Италији
Полиција је нудила награду од милион и по евра за информације о Дијаболику. Током година сужавали су круг око своје мете, одвајајући породицу и пријатеље од њега. Матеов брат Салваторе ухапшен је 2010. године а млађа сестра Патриција 2013. Денаро се никад није женио нити је познато да је имао дугорочну везу. Важио је за мафијашког плејбоја. Из једне од својих веза има ћерку Лоренцу Алању коју, наводно, никада није видео.
Лоренца има 23 године и одрекла свог презимена како би имала нормалнији живот. Постоје наводи да Денаро има и сина Франческа рођеног 2004. или 2005. године али та информација није потврђен и своди се на спекулације. Било да Франческо заиста постоји или не, узимајући у обзир евентуалну годину његовог рођења јасно се види да он још није компетентан да води породицу. У том случају, управљање породицом преузима његов старатељ, човек из њиховог најужег круга и од поверења.

Шта даље...

О даљој судбини Коза ностре Радовановић не може говорити са сигурношћу.
По правилу породица ће наставити да функционише зато што је њихов вредносни систем дубоко укорењен у начин пословања и у њихове међусобне односе. Ипак, може се десити да се организација распадне или да дође до рата са супротном организацијом која покушава да преузме лидерство.
© SputnikКум
Кум - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2023
Кум
За време од три деценије током којих се Денаро крио од полиције није престајао да ужива у луксузу. Поред породичног посла успео је да изгради и мултимилионску „еколошку“ империју која се бавила сектором отпада, енергије ветра и малопродаје.
Основна делатност мафијашке породице је иста – што више новца зарађеног на незаконит начин, контакти са важним људима у држави, на власти, са чиновницима високог ранга, са судијама, полицијом..., каже Радовановић
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала