- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Награда „Београдски победник“ за најбољи роман Горану Петровићу

© SputnikГоран Петровић
Горан Петровић - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2023
Пратите нас
Добитник награде „Београдски победник“ за најбољи роман објављен на српском језику у 2022. години, коју додељује Библиотека града Београда, је Горан Петровић за књигу „Папир са воденим знаком“.
Свечана додела награде биће уприличена 26. јануара.
У најужем избору за најбољи роман било је шест књига. То су „Властелинства“ Бојана Васића, „Кад ђаволи полете“ Владимира Кецмановића, „Видиш ли да не видим“ Емира Кустурице, „Мир и мир“ Мирјане Новаковић, „Папир са воденим знаком“ Горана Петровића и „Теферич на Славији“ Сање Савић Милосављевић.
У жирију су били Предраг Петровић, Весна Тријић, Петар Пијановић, Слађана Илић и Наташа Анђелковић.
Награда „Београдски победник“ установљена је 2021. године и додељује се једном годишње за најбољи роман на српском језику, односно за његово прво издање у претходној години.
Награда се састоји од статуе Београдског победника, рад академског вајара Зорана Кузмановића, дипломе и новчаног износа од 10.000 евра у динарској противвредности.
Награда „Београдски победник“ може се добити само једном и не може да се дели између више аутора.
Први добитник „Београдског победника“ је Драго Кекановић за роман „Приврженост“ у издању „Просвјете“ из Загреба.
Претходно је у нешто ширем финалном избору било 16 романа: „Ходочашће у Содому“ Јовице Аћина, „Властелинства“ Бојана Васића, „Шапати мале Влашке“ Славице Гароње, „Мртви на додир“ Ана Марије Грбић, „Из мртвог угла“ Иване Димић, „Кад ђаволи полете“ Владимира Кецмановића, „Видиш ли да не видим“ Емира Кустурице, „Мук“ Горана Милашиновића, „Козји устанак“ Саше Младеновића, „Мир и мир“ Мирјане Новаковић, „Папир са воденим знаком“ и „Иконостас свег познатог света“ Горана Петровића, „Дечак са Фанара“ Саше Радојчића, „Теферич на Славији“ Сање Савић Милосављевић, „Мапа опроштаја“ Синише Соћанина и „Берготова удовица“ Боре Ћосића.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала