- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Немци, Руси, Срби: Ко је на некретнине у Црној Гори потрошио 370 милиона евра

CC0 / Unsplash/Nikola Vu / Луштица
Луштица - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2023
Пратите нас
Страни грађани и иностране фирме купиле су прошле године за период од јануара до октобра некретнине у Црној Гори у вредности од 370 милиона евра, што је значајно више него и једне године раније, показују подаци Централне банке.
Подаци о продаји некретнина за новембар и децембар прошле године биће познати у марту, али би према очекивањима промет у тим месецима могао да износи још око 60 до 70 милиона, па би укупна вредност продатих некретнина странцима могла достићи и износ од 430 до 440 милиона евра.
У целој 2021. години странци су за куповину некретнина у Црној Гори потрошили 278 милиона евра, у 2020 – 116 милиона, 2019 – 178 милиона, у 2018 – 182 милиона. У последњих пет година странци су купили црногорских некретнина за 1,2 милијарде евра.
На раст продаје некретнина странцима прошле године највише је утицало спровођење програма економског држављанства, где су куповином некретнина – апартмана у туристичким центрима на југу земље за 450 хиљада евра и на северу и у неразвијеним општинама за 250 хиљада стицали право на добијање држављанства.
Други разлог је што се у периоду инфлације, као што је била прошле године, многи одлучују за куповину некретнина као једног од сигурнијих начина да њихов новац неће изгубити на вредности.

Цене ће да расту

Црна Гора је странцима била интересантна као земља у развоју са великим туристичким потенцијалима и због великог броја ексклузивних туристичко-стамбених пројеката попут Порто Монтенегра, Портоновог, Луштице беј, јер очекују да цене тих некретнина неће падати, односно да могу само да расту са развојем тих пројеката.
Према подацима Управе за статистику Монстат, укупна вредност промета некретнина у 2021. години износила је 400 милиона евра, а тада су према подацима ЦБЦГ странци купили некретнине у вредности од 278 милиона евра, што је 69 одсто укупног промета. Овај однос је такав што странци већином купују луксузне апартмане и виле, које коштају колико десетак обичних станова.
Један део овог промета је сакривен од званичне статистике, јер грађевинари често стан у изградњи унесу као оснивачки капитал неке фирме, а онда продају ту фирму најчешће странцима. Тако је купац индиректно власник некретнине преко те фирме, а промет формално није некретнина већ фирма.

Највише купаца из Немачке

Највише некретнина прошле године су, према подацима Централне банке Црне Горе, купили грађани Немачке и фирме из те државе – у вредности од 57 милиона евра, док су иза њих Руси који су у некретнине уложили 50 милиона.
На трећем месту су грађани и фирме из Србије са 42 милиона, а на четвртом месту су купци из Сједињених Америчких Држава (САД) са 32 милиона евра.
На петом месту су инвеститори из Турске са 30 милиона, а затим следе Украјинци и Швајцарци са по 15 милиона, држављани Босне и Херцеговине са 14 милиона, Британци са 12 милиона, Аустријанци и купци из Уједињених Арапских Емирата са по осам милиона, Канађани са 6,7 милиона, Французи са 6,3 милиона, Пољаци са 5,3 милиона, Хрвати и грађани такозваног Косова са по 5,2 милиона, Чеси са пет милиона, Холанђани са 4,2 милиона, Словенци са 3,1 милион, Луксембуржани са 2,9 милиона и купци из Сингапура 2,8 милиона евра, пренеле су „Вијести“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала