- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Није само због ћевапа: Откривено зашто је „Мекдоналдс“ напустио Босну

© Sputnik / Лола ЂорђевићЋевапи
Ћевапи - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2023
Пратите нас
Последњи хамбургер у Сарајеву послужен је 30. децембра пошто је „Мекдоналдс“ напустио Босну и Херцеговину после 10 година. Али разлог томе нису били ћевапи које становници БиХ више воле, већ то што је фирма из САД хтела да спречи „даље нарушавање угледа бренда“, пише аустријски „Клајне цајтунг“.
Гужва пред „Мекдоналдсом“ у Сарајеву 30. децембра 2022. била је већа него када је он отворен 2012. године, јер је то требало да буде његов последњи дан у БиХ. Оно што је дуго најављивано постало је реалност за неколико дана: Американци су затворили своја врата у Босни и Херцеговини и напустили тржиште, пише аутор Марко Петелин у „Клајне цајтунгу“.
„Од отварања прве филијале у БиХ, „Мекдоналдсови“ хамбургери су тешко пролазили у Сарајеву, јер би ретко ко у тој земљи заменио национална јела, као што су пљескавица или ћевапчићи у сомуну, хамбургером, помфритом и кечапом. И зато што је, са просечним месечним примањима од нешто испод 350 евра, већина људи то тешко могла да приушти. Међутим, сам босански власник франшизе задао је смртни ударац америчком хамбургеру“, пише „Клајне цајтунг“, позивајући се на босанскохерцеговачке изворе.
Власник „Мекдоналдсове“ франшизе у БиХ је Харис Ихтијаревић, за кога аустријски медиј наводи да је нагомилао велике дугове од око 600.000 евра, те да су забележене велике недоследности у руковођењу, а изгубљен је и спор против „Рајфајзен банке“ око закупа пословног простора у Титовој улици у Сарајеву.
„Кап која је прелила чашу у америчком штабу вероватно је био директоров службени аутомобил: Ихтијаревић се почастио, ни мање ни више, него „бентлијем“ као возилом, а прича се да је луксузни аутомобил изнајмио о трошку „Мекдоналдса“. Кориснику франшизе одузета је лиценца јер седиште у САД жели да спречи даље нарушавање бренда“, пише аустријски лист.
Како се додаје, „Мекдоналдс“ не планира нову лиценцу у БиХ, а аутор текста наводи како је то „коначно мали пораз глобализације пред националним културним добрима“.
Сарајево - Sputnik Србија, 1920, 16.01.2023
РЕГИОН
„Мекдоналдс“ престаје са радом у Босни и Херцеговини
Мекдоналдс - Sputnik Србија, 1920, 07.01.2023
СВЕТ
После БиХ, Мекдоналдс одлази из још једне земље
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала