- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Новчане казне због неоправданих поскупљења у Хрватској, трговци жестоко реаговали

CC0 / Pixabay / Новац и дигиталан токен — илустрација
Новац и дигиталан токен — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2023
Пратите нас
Државни инспекторат Хрватске изрекао је 151 новчану казну укупне вредности 234.000 евра фирмама које су се код увођења евра понашале по непоштеним пословним праксама, рекао је премијер те државе Андреј Пленковић. Казне се односе на фирме које су приликом конверзије из куне у евре неоправдано подигле цене.
Провера и кажњавање ће се наставити и даље, рекао је Пленковић и нагласио да влада након тога има три могуће мере:
„То су укидање субвенција, додатни порези и враћање цена на неки ранији рок“, казао је Пленковић, подсетивши да је влада у прошлој години за грађане и привреду дала три пакета помоћи вредна 3,6 милијарди евра.
Пленковић је то рекао у хрватском Сабору, одговарајући на питање посланика Пеђе Грбина (СДП), а и питање и одговор изазвали су жестоке реакције појединих заступника, па је један од њих, Жељко Сачић (Суверенисти) удаљен са седнице, преносе хрватски медији.
Уследила је и жестока реакција Хрватске удруге послодаваца (ХУП), чији је сектор трговине поручио да су „трговачки ланци без упоришта прозвани за неправилности, манипулације и варање потрошача у процесу конверзије“.
„Да су те оптужбе биле неутемељене, показали су резултати више од 170 инспекцијских надзора који су спроведени у низу трговачких ланаца, а у којима је пронађен тек мањи број примера повишених цена, што је занемарљиво с обзиром на обим делатности трговине у Републици Хрватској“, наводи се у саопштењу.
ХУП наводи да „с обзиром на наведено и континуирану штету по репутацију коју трпимо, наш је интерес да зауставимо тренд дезинформисања јавности и осигурамо истинито информисање потрошача“.
„Као што смо већ истакли, учествовање трговаца у механизму праћења цена подразумева претходно заједничко усаглашавање методологије поређења цена, те партнерску сарадњу којој неће допринети ултиматуми и неоправдана прозивања“, поручили су из ХУП-а.
Новац - Sputnik Србија, 1920, 12.01.2023
ЕКОНОМИЈА
Зашто је евро у Хрватској изазвао хаос
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала