Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Приштина отима српску земљу у Лепосавићу“: Нови потез Куртија изазива кризу

© Sputnik / Дејан СимићБаза косовске полиције код Лепосавића
База косовске полиције код Лепосавића - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2023
Пратите нас
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти једностраним потезима на штету српског народа поново изазива кризе.
Петковић је на Твитеру истакао да је о одлуци Приштине којом се отима српска земља у Лепосавићу обавестио међународну заједницу.
„Обавестио сам Мирослава Лајчака и међународне представнике о одлуци Приштине којом отима српску земљу у Лепосавићу. Добро знамо да је прошли пут експропријација водила изградњи нелегалних база. Курти опет изазива кризе једностраним потезима, на штету српског народа”, рекао је Петковић.
Петковић је додао да очекује реакцију ЕУ.

"Неразумна одлука Приштине"

Председник Привременог органа општине Лепосавић Зоран Тодић изјавио је данас да влада Аљбина Куртија наставља са једностраним потезима и незаконитом експропријацијом земљишта на северу Косова и Метохије, без сагласности становништва и локалних власти.
Он је рекао за Косово онлајн и да су људи после јучерашње одлуке забринути и додатно узнемирени, јер знају до чега је прошле године довела експропријација земљишта за изградњу инфраструктурних пројеката.
"Сви добро знамо да су након прошлогодишње експропријације земљишта на територији наше општине и општине Зубин Поток саграђене нелегалне полицијско-војне базе. Ова одлука је заиста неразумна, долази након не тако давних тензија које смо имали овде на простору општина Лепосавић, Северна Митровица, Звечан и Зубин Поток", истакао је Тодић.
Он је указао да влада у Приштини не поштује ни своје законске одредбе, јер је за овакву одлуку морала да консултује локално становништво, и да се покрене јавна расправа.
"Нажалост као и прошле године и овог пута смо сазнали преко медија, да је влада на јучерашњој седници усвојила ову одлуку, што је свакако довела до узнемирења нашег становништва, а тиче се катастарских општина Дрен и Лешак", рекао је Тодић.
Он је напоменуо и да је још један доказ неодговорности владе у Приштини и то што је, према допису који су послали, нејасно о ком делу земљишта је реч.
"У овом тренутку немамо више сазнања о којим катастарским непокретностима и парцелама се ради, атари у ове две катастарске општине су заиста велики. Неразуман потез, једностран потез Владе из Приштине. Ми сигурно који живимо овде нећемо мирно гледати на мешање у унутрашњи живот нашег становништва које живи, конкретно причам о општини Лепосавић", истакао је Тодић.
Он је нагласио да од међународне заједнице очекује да реагује и спречи ове потезе Приштине.
"Оно што ћемо ми као локална власт да учинимо, пре свега, да апелујемо на међународну заједницу, да њих упознамо и упозоримо да овакви једнострани потези не доприносе стварању мирног и безбедног окружења, јер српски народ који живи у ове четири општине показао је да је за мир и за суживот са нашим комшијама Албанцима. Али људи који представљају власт у Приштини то не разумеју. Свакако верујем да ће и наша држава Србија уложити додатне напоре како би се оваквим одлукама стало на крај", рекао је Тодић.
Влада привремених приштинских институција усвојила је одлуку за проглашење инфраструктурних пројеката од јавног интереса у селу Дрен и у Лешку у општини Лепосавић
У саопштењу се додаје да је према одлуци потребно покренути и спровести поступке експропријације и процене имовине за све уписане власнике непокретности које су проглашене неопходним за извођење инфраструктурних пројеката.
Ричард Гренел, саветник Доналда Трампа - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2023
СРБИЈА
Гренел: За хаос на КиМ криви САД и Курти
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала