- Sputnik Србија, 1920, 08.12.2022
ЖИВОТ
Занимљивости из земље и света

Стигло упозорење за Србију: Ова болест угрожава све

© AP Photo / Eric RisbergММР вакцина против богиња
ММР вакцина против богиња - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2023
Пратите нас
Српско лекарско друштво упозорава да је због драстичног пада примене ММР вакцине последњих година Србија налази на прагу епидемије морбила, мупса и рубеоле.
"Реч је о високо заразним и веома озбиљним вирусним инфекцијама од којих, сем вакцинације, нема другог начина заштите. Морбили узрокују тешке облике пнеумоније и менингоенцефалитиса, које се, нажалост, неретко завршавају и фатално. Поред тога, вирус морбила обара одбрамбене снаге организма и на тај начин доводи до реактивације латентних (прикривених) инфекција и бактеријских суперинфекција", наводи се у саопштењу извршног одбора Српског лекарског друштва.
Поред тога, Српско лекарско друштво додаје:
"Ова болест угрожава све старосне групације, а посебно децу у првих седам пет година. Вирус мумпса (паротитиса, заушке) такође узрокује инфекције централног нервног система и панкреатитис, а уколико се деси код дечака у пубертету, узрокује и стерилитет, док рубеола током трудноће доводи до тешких оштећења плода".
"Иако је то карактеристика и лоша страна демократског друштва, мислимо да би сви, било групе или појединци, који заступају и пропагирају такве дезинформације са несагледивим последицама, морали сносити сразмерно тежини недела и адекватну одговорност. У складу с тим, желимо да истакнемо да, поред ефикасне заштите од наведених инфекција, ММР вакцина нема никакве повезаности са аутизмом. Ове чињенице су егзактно и неспорно научно доказане. Отуда молимо родитеље који нису заштитили своју децу ММР вакцином да то без оклевања и што пре учине", закључили су.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала