- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руске снаге гађају украјинске положаје из хаубице Хијацинт у зони специјалне војне операције  - Sputnik Србија

УЖИВО И Холандија може послати "патриот" Украјини; Немачка још размишља о "леопардима"

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини, дан 328. током ноћи је на истоку Украјине објављена ваздушна узбуна. Украјинске снаге гађале су Харциск у ДНР из вишецевних ракетних система. Министар одбране Русије Сергеј Шојгу обишао је групу трупа у зони специјалне операције. Украјинске трупе почеле су да граде линију одбране у Запорошкој области.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:34 17.01.2023
Захтеви Русије да Украјина призна нове територије су неприхватљиви и не дозвољавају да се успостави преговарачки процес, изјавио је амерички државни секретар Ентони Блинкен.
21:49 17.01.2023
Председник САД Џозеф Бајден је у телефонском разговору са немачким канцеларом Олафом Шолцом размотрио сталну подршку Украјини, наводи се у саопштењу Беле куће. Наведено је и да су Бајден и Шолц осудили поступке Русије.
18:55 17.01.2023
Немачки канцелар Олаф Шолц, у интервјуу Блумбергу на маргинама Међународног економског форума у ​​Давосу, није дао директан одговор на питање да ли ће његова земља дозволити испоруку својих тенкова "леопард" Украјини.
„Један од наших циљева је да подржимо Украјину колико год је потребно, свим средствима која су нам на располагању, али се мора избећи и ескалација“, прокоментарисао је он перспективу предаје оклопних возила властима у Кијеву.
"Разговарамо са нашим савезницима, пријатељима, САД, како најбоље да поступимо. Међутим, они (преговори) нису јавни", додао је Шолц.
18:52 17.01.2023
Влада Холандије изучава могућност предаје система ПВО "патриот" Украјини, пише Блумберг.
Према његовим изворима, власти ће ускоро донети коначну одлуку о овом питању. Остали детаљи нису наведени.
17:43 17.01.2023
Председник Здруженог комитета начелника штабова Оружаних снага САД Марк Мили посетио је Пољску, где је први пут имао лични састанак са главнокомандујућим Оружаних снага Украјине Валеријем Залужним, јавља АП.
"Они су у редовном контакту већ око годину дана... Детаљно су разговарали о одбрани коју Украјина покушава да супротстави руском деловању. Ово је важно - када се два војна професионалца гледају у очи и разговарају о веома важним темама, они су у редовном контакту. можете осетити разлику“, рекао је новинарима Милијев представник — Дејв Батлер, објашњавајући зашто је састанак генерала очи у очи био толико важан.
Асошиејтед прес примећује да су се САД првобитно надале да ће Залужни присуствовати састанку Војног комитета НАТО-а у Бриселу 18. и 19. јануара. У понедељак је саопштено да се то неће догодити, па је Мили одлучио да се састане са Залужним у Пољској близу границе са Украјином.
Разговор је трајао неколико сати, напомиње агенција.
15:26 17.01.2023
Русија је увела санкције Европској унији због обуке украјинске војске и снабдевања оружјем
Министарство спољних послова Русије објавило је о увођењу узвратних мера на девети пакет санкција Европске уније (ЕУ). Као одговор, уведене су санкције против руководства снага безбедности земаља-чланица ЕУ које обучавају украјинску војску, као и против руководства комерцијалних и државних компанија које производе и снабдевају Украјину оружјем и војном опремом.
Поред тога, уводе се санкције појединим грађанима држава-чланица ЕУ „који се истичу у систематској јавној антируској реторици“ и појединим посланицима Европског парламента. Тачан списак још није објављен.
15:20 17.01.2023
Руски борбени авиони Су-34 стигли су у Белорусију на заједничке вежбе, преноси белоруска телевизија ОНТ.
"Руски Су-34 стигли су у Белорусију на заједничке вежбе. Укључени су сви аеродроми и полигони Ратног ваздухопловства и ПВО Белорусије. Циљ је да се вежбају координирање акција током реализације задатака борбене обуке", навео је канал.
14:36 17.01.2023
Украјинске снаге гађају Харциск "хајмарсима".
14:33 17.01.2023
Омбудсман ДНР о маршевима удовица у Украјини: Зеленском је све теже да сакрива губитке
Владимиру Зеленском је све теже да сакрива губитке које трпи украјинска војска, број несталих војника ће наставити да расте, изјавила је омбудсман ДНР Дарја Морозова, коментаришући маршеве удовица у Украјини који се, како је рекла, све чешће одржавају у у украјинским областима.
Жене излазе на скупове да би од власти добили одговоре о несталим војницима.
Омбудсман сматра да ће од украјинских власти тешко добити одговоре, јер ће Кијев и даље наставити да заташкава ову тему на све начине.
Морозова је додала да је још 2015. године на седници минске хуманитарне подгрупе предложила да се оформи заједнички механизам за потрагу за несталима, али да су украјинске власти одбиле предлог и зато ће се овај проблем сада само продубљивати.
„Раније се број несталих изражавао у стотинама, а сада у хиљадама “, написала је она.
14:24 17.01.2023
Санкције САД против 25 лица због подривања демократије у Белорусији
Сједињене Државе уводе визна ограничења против 25 особа због подривања демократије у Белорусији, наводи се у саопштењу америчког државног секретара Ентонија Блинкена.
„Стејт департмент објављује визна ограничења за 25 особа као одговор на кршење људских права и учешће у подривању демократије“, наводи се у саопштењу.
14:07 17.01.2023
Саветник шефа канцеларије председника Украјине Алексеј Арестович - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2023
Специјална операција у Украјини
Зеленски прихватио оставку саветника шефа кабинета
13:05 17.01.2023
Руска војска у Донбасу - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2023
Специјална операција у Украјини
Москва: Велики губици украјинских снага; Пресретнуто 14 пројектила „хајмарс“ и „ољха“
10:56 17.01.2023
Градоначелник Кијева Виталиј Кличко састао се у Давосу са немачким вицеканцеларом и министром економије Робертом Хабеком, са ким је разговорао о војној помоћи Украјини.
„Срео сам се у Давосу са вицеканцеларом – немачким министром привреде Робертом Хабеком. Разговарали смо о даљој подршци и помоћи. Конкретно, о предаји наоружања. Донете су позитивне одлуке. Ускоро ће стићи добре вести!“, написао је Кличко на свом Телеграму.
10:47 17.01.2023
Борци групе Вагнер у Соледару - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2023
Специјална операција у Украјини
Шеф ДНР: Руске снаге контролишу све зграде у Марјинки; Ослобођена железничка станица код Соледара
10:46 17.01.2023
Украјинске трупе припремају град Запорожје за уличне борбе, изјавио је члан главног савета администрације Запорошке области Владимир Рогов.
„У предграђу су у току радови на стварању утврђених подручја, а у самом граду минирају се инфраструктурни објекти. Плус, тренутно се у неколико фабрика машина изводе озбиљни инжењерски радови на стварању склоништа за борце, складишта муниције и војне технике“, објаснио је Рогов за Спутњик.
10:19 17.01.2023
Саветник шефа канцеларије украјинског председника Алексеј Арестович изјавио је да је припремио своју оставку.
„Припремио сам оставку. Желим да пружим пример цивилизованог понашања: принципијелна грешка, значи, оставка“, навео је он.
Арестович је претходно повукао своју изјаву од 14. јануара.
„Допустио сам себи озбиљну грешку у програму уживо. Небитно је из ког разлога су то чули гледаоци, али убудуће ћу се опрезније односити према информацијама које износим. Искрено се извињавам рањенима и њиховим породицама, грађанима Дњептропетровска које повредила моја преурањена и погрешна верзија узрока удара“, написао је на Телеграму.
Арестович је недавно изјавио да је зграда у Дњепорпетровску срушена украјинском ракетом.
09:52 17.01.2023
Европска унија пребацила је Украјини прву траншу од три милијарде евра у оквиру програма кредитне макрофинансијске помоћи од укупно 18 милијарди евра, саопштила је прес служба Европске комисије.
09:34 17.01.2023
Напади дроновима на Крим извршени из Одесе
Последњи напади украјинских дронова на Крим изведени су из Одесе, али они нису успели да пређу руску линију ПВО, изјавио је за Спутњик посланик Државне думе из Севастопоља Дмитриј Белик.
„Одеса је постала одскочна даска за нападе украјинских дронова на територију полуострва, али они нису успели да пређу кримску линију ПВО. Чак се и концентрисани напади данас одбијају. Наша ПВО показује не само висок ниво, већ прилагодљивост савременим условима борбених дејстава: на концентрисане нападе циљева који су слабо приметни, мале брзине и тешко уочљиви“, рекао је Белик.
Према његовим речима, Крим је увек био за Русију посебан војни регион, где се градила поуздана линија одбране.
Украјинске трупе су од почетка године неколико пута нападале Крим беспилотним летелицама. Све оне биле су оборене. Последњи концентрисани напад извршен је 16. јануара, када је систем противваздушне одбране оборио 11 дронова.
08:34 17.01.2023
У Марјинки су очишћене све вишеспратнице и њих контролишу јединице Оружаних снага Русије, саопштио је в.д. шефа ДНР Денис Пушилин.
Према његовим речима, Марјинка ће у најскорије време прећи под контролу руских снага.
Пушилин је додао и да је железничка станица Сол у области Соледара прешла под пуну контролу руских снага.
08:01 17.01.2023
Соледар је потпуно ослобођен, потврдио је штаб територијалне одбране ДНР.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала