- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лењинград збрисати са лица земље, Москву - уништити: Како су пропали Хитлерови планови

© Sputnik / Борис КудояровБлокада Лењинграда
Блокада Лењинграда - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2023
Пратите нас
Заузимање, па чак и уништење Лењинграда, данашњег Санкт Петербурга, био је један од кључних стратешких циљева немачке операције Барбароса. Град је као бивша престоница, главна база Балтичке флоте и центар војне индустрије имао велику стратешку важност.
Постојале су разне теорије о томе какви су били немачки планови - од тога да се промени име града у Адолфсбург и да се прогласи за престоницу немачке провинције Ингерманланд до тога да се потпуно сравни за земљом, али је недавни процес у Градском суду у Санкт Петербургу решио недоумице и дефинисао блокаду Лењинграда као геноцид над совјетским народом, ратни злочин и злочинпротив човечности.
Опсада је трајала од 8. септембра 1941. до 27. јануара 1944. године. Град је био потпуно одсечен од остатка земље, без хране, основних средстава за живот и под сталним непријатељским гранатирањем и бомбардовањем. Температуре су падале и на минус 40 степени Целзијусових.
У Лењинграду је прерата живело скоро три милиона људи, током опсаде је евакуисано око пола становништва, док још око 1,5 милиона људи остало. Тужилаштво је прецизирало да је скоро 1,1 милион људи страдало, што је један и по пут више од претходних званичних процена.
Историчари су током судског процеса изнели и документа која раније нису објављивана у Русији, а која сведоче о нацистичкој политици истребљења.
У нацистичким документима најчешће се појављује израз „збрисати са лица земље“. Лењинград и Москву је најбоље уништити. Промовисана је политика глади, а Лењинград је био део тог плана. Требало је да Руси постану нација сељака.
Током судског процеса први пут су изнети и ажурирани подаци о штети коју су нацисти нанели током опсаде и документи који представљају државну тајну. Штета за сам град се процењује на 35,3 хиљада милијарди рубаља.
Упоредо с уништавањем Лењинграда, нацисти и њихови саучесници извршили су културни геноцид у граду, уништили јединствена историјска места и настојали да искорене самоидентитет народа Совјетског Савеза, истакло је тужилаштво.
Уништени су, спаљени и опљачкани дворци и паркови у Гатчини, Павловки, Пушкину и Петергофу. Украдено је преко 100 хиљада музејских експоната и отприлике исто толико томова вредних књига.
Током опсаде Лењинграда нацисти су испалили скоро 149 хиљада граната у град, а град је бомбардован и гранатиран најмање 900 пута.
Од 12. до 30. јануара 1943. године совјетске трупе су извеле офанзивну операцију „Искра“, која је резултирала пробијањем блокаде Лењинграда.
Више о томе гледајте вечерас у 21 сат на нашем сајту и платформи Одиси, у емисији Љубинке Милинчић "Мој поглед на Русију".
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2023
Подкаст
Љубинка Милинчић: Неки мисле да је смењен Армагедон из Сибира, али...
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала