- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Бивши бугарски политичар: Не можемо бити чланица ЕУ и да истовремено градимо руску нуклеарку

© Sputnik / Лола ЂорђевићЗастава Бугарске
Застава Бугарске  - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2023
Пратите нас
Одустајање Бугарске од изградње нуклеарне електране „Белене“ је диктирано спољнополитичким притиском, изјавио је бивши бугарски политичар Јавор Кујумџијев телевизији „Еуроком“.

„Не можемо бити чланица НАТО-а и Европске уније и да градимо нуклеарку са руском технологијом. Међутим, Мађари могу, а ми не“, рекао је он.

Компанији „Росатом“ је у августу одобрено да гради нуклеарну електрану „Пакш 2“ у Мађарској.
Изградња нуклеарне електране „Белене“ у Бугарској је још почетком осамдесетих година прошлог века утврђена, али од тада је Софија много пута замрзавала реализацију пројекта. Током 2012. године, по мишљењу неких експерата, је замрзнут након посете америчког државног секретара Хилари Клинтон.
Подсетимо, у јануару прошле године саопштено је да би Бугарска могла да прекине изградњу нуклеарне електране „Белене“ у корист друге нуклеарне електране „Козлодуј“. Почетком те године је бивши премијер Бојко Борисов први пут говорио о таквој могућности управо након савета Америке. За „Белене“ су већ била саграђена два реактора које је Русија изградила 2017. године.
Изградња нуклеарке „Белене“ започета је осамдесетих година прошлог века, а пројекат је замрзнут 1990. године. Руска компанија „Атомстројекспорт“ добила је тендер за наставак изграде нуклеарке 2005. године. али је 2012. пројекат поново обустављен због притиска САД. Бугарска је исплатила Русији око 1,3 милијарде евра за нереализовани пројекат и 2017. године је добила реакторе који су од тад складиштени на територији „Белене“. Софија је 2018. године најавила повратак пројекту.
Данас се поново говорило о нуклеарки „Белене“ на презентацији енергетске стратегије техничке владе „Бугарска енергија – стратегија 2023-2053“. Према документу, влада планира да изгради још четири блока - два на у Белену и два у Козлодују.
Бугарска нуклеарна електрана Белене - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2022
РЕГИОН
Бугарски политичар: Руски реактори леже у блату, а могли би да донесу огроман профит
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала