- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Црни четвртак“ у Француској: На улице ће изаћи милиони људи

© AP Photo / Francois MoriЧовек носи заставу Француске на демонстрацијама у Паризум архивска фотографија
Човек носи заставу Француске на демонстрацијама у Паризум архивска фотографија - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2023
Пратите нас
Генерални штрајк најављен за четвртак у Француској изазваће бројне поремећаје, а све са циљем да се заустави реформа пензионог система председника Емануела Макрона, којом би граница за одлазак у пензију била подигнута са 62 на 64 године.
Масовни марш против реформе, познат као „црни четвртак“, организовали су синдикати који су удружили снаге први пут за 12 година. Очекује се да ће штрајковати три четвртине укупног броја учитеља, а застоји ће пореметити превоз и рад здравствених служби. Штрајкове су најавили и возачи камиона, достављачи, радници рафинерија и радници у услугама ваздушног транспорта. Очекује се да ће се великој акцији придружити и запослени у позориштима и банкама.
Филипе Мартинез, челник највећег синдиката ЦГТ, рекао је да се нада да ће протестовати и штрајковати неколико милиона људи.

Већина Француза сматра Макронову реформу неправедном

Макронова реформа једна је од кључних у његовом другом председничком мандату који је почео у мају. Обећао је реформу у својој изборној кампањи, на њој инсистира тврдећи да су мере потребне како би се земља спасила од дефицита, а нада се да ће је парламент усвојити до 26. марта.
Узастопни француски председници покушали су, али нису успели, да ревидирају пензиони систем и подигну границу за одлазак у пензију. Макрон је од првог покушаја увођења одустао, почетком пандемије 2020, након штрајкова који су трајали недељама.
Анкета јавног мњења коју је спровела компанија „Ифоп“ за главне француске недељне новине „Le Journal du Dimanche“, показала је да је 68 одсто земље против другог владиног покушаја да се ревидира скупи пензиони систем. Већина у Француској сматра да је пензиона реформа нужна, али да је Макронова верзија неправедна.
Оливије Дусо, министар рада, рекао је како се нада да штрајкови неће проузроковати блокаду целе земље. Клемон Бун, министар саобраћај, апеловао је међутим на људе да раде од куће.
„Биће то четвртак сатешким поремећајима“,рекао је он.

Обустављени летови

Очекује се да ће највише бити погођен железнички и градски јавни превоз. Радници у париском јавном превозу РАТП посебно су љути јер Макрон реформом намерава да укине схему превременог пензионисања која је многима омогућила да оду у пензију у шестој деценији живота. Летови ће бити обустављени због штрајкаконтролора лета.
Синдикалне вође су рекле да ће четвртак бити „први дан мобилизације“ у њиховој борби за заустављање Макронове пензионе реформе. Захтевају хитно повлачење мера оцењујући их неправедним и непотребним, пренео је „Јутарњи лист“.
Макрону је потребна подршка посланика конзервативне Републиканске странке да би осигурао већину за своју Ренесансну странку и њене савезнике који су изгубили апсолутну већину на изборима прошлог јуна. У међувремену, опозициона левица и крајња десница користе прилику да смање моћ председника. Марин ле Пен, која је изгубила од Макрона у другом кругу председничких избора, назвала је реформу бруталном и неправедном.
„Макрон има садистичку црту, попут клинца који мувама кида крила у тренутку кад су Французи у врло тешком раздобљу“, рекла је она.
Жан-Лук Меланшон, челник левице, назвао је Макрона „пријатељем богатих“ који се игра животима Француза. Пензиона реформа поново изазива бес углавном руралног становништва које се поистовећује са жутим прслуцима, покретом чији су протести досад били највећи тест Макронове владавине у прошлом мандату.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала