- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Лавров: Нема говора о преговорима са Зеленским

© Sputnik / Алексей Майшев / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије  - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2023
Пратите нас
Русија је спремна да размотри сваки озбиљан предлог Запада у вези с преговорима о Украјини, али таквих предлога до сада није било, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.
„Приче Запада о спремности за нормализацију ситуације у Украјину су ђавоља посла, никаквих озбиљних предлог за сада нема“, истакао је он на годишњој конференцији за новинаре.
Како је рекао, када је реч о перспективама преговора о томе се дискутовало много пута.
"Када смо подржали молбу Украјине о преговорима, нацрт нормализације који је предложила Украјина, Украјина се сложила. Читаво лето и почетак јесени представници Запада су говорили да је рано прећи на преговоре, да је потребно дати више оружја", указао је Лавров.
Зеленски износи некакве савим апсурдне иницијативе, план од 10 тачака где је набацано све могуће: од прехрамбене и енергетске, биолошке безбедности, преко повлачења руских снага са свих територија, руско признање кривице, трибунал, осуда, истакао је Лавров.
Он је нагласио да нема говора о томе да се преговара са украјинским председником Владимиром Зеленским.
"Не може бити ни говора о преговорима са Зеленским због тога што је он законодавно забранио да се воде преговори са руском владом", објаснио је руски министар.

О циљевима специјалне војне операције

На питање да ли би активности у склопу специјалне војне операције могле да буду окончане током ове године, он је нагласио да циљеви операције нису измишљени и да са територије Украјине не сме бити претње по Русију.
„Специјална војна операција има циљеве који нису измишљени, већ циљеви који су одређени основним, легитимним безбедносним интересима Русије. И интереси њеног положаја у свету, пре свега у нашем непосредном окружењу“, објаснио је министар.
Лавров је истакао да „не сме бити дискриминације, прогона наших сународника који су вољом судбине постали грађани украјинске државе, али желе да сачувају свој језик, културу и традицију и желе да васпитавају своју децу у тим традицијама. Наглашавам, потпуно у складу са уставом Украјине“, додао је министар.
Лавров је додао и да сматра да се лепе речи кијевског режима о равноправности међу људима изговарају за потребе Запада, а да Русија не може да одустане од циљева специјалне војне операције.
„У септембру 2021. (украјински председник Владимир) Зеленски рекао је да на истоку земље живе особе, а не људи, и ако се неко од грађана Украјине осећа Русом, онда ‘за добро своје деце, он треба да се чисти из Русије’. То је рекао онај исти човек који је сада изјавио да сања да сви буду једнаки и да свако може да живи како жели. Јасно је да се ове лепе речи изговарају за потребе Запада, али да све то снажно карактерише актуелни режим и јасно је зашто не можемо да одустанемо од циљева, основних циљева специјалне војне операције“, објаснио је Лавров.
Он је напоменуо да је изненађен интервјуом Зеленског, који је тврдио да „ако се Русији дозволи да победи, онда ће и друге велике земље одлучивати да и оне то могу“.
„А пошто има довољно земаља на различитим континентима, они ће зато ‘удавити’ мале земље и поделити све остало међу собом. А ја сам, рекао је Зеленски, за другачији сценарио – када ће сви на планети знати да, без обзира где живе, имају иста права и заштићени су као и сваки човек на свету“, цитирао је Лавров украјинског лидера и додао да је изненађен овим интервјуом који је објављен у октобру 2022. године.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала