- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Запад преко Украјине води прокси рат чији је циљ коначно решење руског питања

© Sputnik / Виталий Белоусов / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2023
Пратите нас
Запад преко Украјине води прокси рат чији је циљ – коначно решење руског питања, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.
„Курс Вашингтона с циљем диктата у међународним односима значи следеће: нама је дозвољено све шта год пожелимо и где год пожелимо, у било ком делу планете. Сви други, без наше сагласности, не смеју ништа да предузимају чак и у случају претње по безбедност“, рекао је Лавров на годишњој конференцији за новинаре.
Уместо да се трага за консензусом стварају се војни блокови, као што је АУКУС, у оквиру којег Јапан иде путем милитаризације, истакао је руски министар.
У Индо-пацифичком региону Запад се определио за формирање блока против Русије и Кине, оценио је Лавров.
Према његовим речима, очигледна конфронтациона агенда ЕУ и НАТО објављена је против читавог света. Та агенда ставља Европљане у потчињени положај у односу на Алијансу када је реч о геополитичком обуздавању Русије и Кине, констатовао је он.
Према његовим речима, апотеоза тог потчињавања је потписивање 3. заједничке декларације ЕУ-НАТО о сарадњи 10. јануара.
Лавров је додао да су демонизација, уцене, санкције, претње силом, курс Запада у правцу уништења традиционалних веза историјских партнера средства које Америка користи против конкурената.
"Санкције које су у супротности са западним постулатима примењују се против Русије, али ускоро могу бити примењене против било које државе које одбије да испуни америчке наредбе", истакао је Лавров.
Запад изврће принципе УН, истакао је Лавров.
"Није поштован принцип немешања у унутрашње ствари, стотину пута САД су користиле своје снаге у иностранству најгрубље кршећи Повељу УН", истакао је он.
Он је додао да нису искрене Западне земље које тврде да не ратују са Русијом у Украјини, већ да једноставно помажу Кијеву.
„Када наши западни партнери поричу и пенећи доказују да нису у рату са Русијом, да само помажу Украјини да се избори са ‘агресијом’, да поврати свој територијални интегритет, оне се претварају. Количина подршке јасно показује да је Запад уложио много у овај рат против Русије“, навео је Лавров.
„Прилично је јасно о чему се ту ради“, закључио је руски министар.
Шеф руске дипломатије такође је назвао искреном и отвореном изјаву хрватског председника Зорана Милановића да НАТО води посреднички рат против Русије у Украјини.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала