- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Челична Српкиња „дисциплиновала“ и Надала – почела као студент и има неостварен сан

© AFP 2023 / WILLIAM WESTМаријана Вељовић
Маријана Вељовић - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2023
Пратите нас
Две свађе Рафаела Надала и Српкиње Маријане Вељовић обележиле су дуел другог кола Аустралијан опена, после ког је први носилац у Мелбурну и други тенисер света сензационално елиминисан. Први пут још од 2015. године и Вимблдона, Рафа је окончао учешће већ у другом колу неког од четири Гренд слема.
Повреда препоне дефинитивно је била кључна за такав епилог, да падне пред Американцем Мекдоналдом, иначе 65. тенисером света 6:4, 6:4, 7:5, али и челнична Српкиња.
Маријана Вељковић годинама ужива огромно поверење и ауторитет у свету тениса. Са њом нема простора за било какву расправу, она све аргументовано презентује, одради и њена је последња.
Добро се Маријана спремила за меч 2. кола у Мелбурну, знала је с ким ће имати посла и шта је чека. А чекао ју је велики шампион Рафаел Надал и његови чувени ритуали.
Неуморно тапкање лоптице, које нервира његове противнике, исцрпљује их, као и публику, па затим извлачење шортса из задњице, па намештање зулуфа, односно пребацивање косе иза увета.
Све то надмашује сат, односно време које је предвиђено за паузу између два сервиса. Е, право због тога су челична Српкиња Маријана и велики шампион 36-годишњи Рафаел Надал у два наврата заратили у среду на Род Лејвер Арени.
Прве варнице севнуле су у првом сету при резултату 4:1 за Американца, када се Надал пожалио да нема превише времена за свој ритуал и да због тога осећа притисак.
Још жешћа ситуација, односно вербална расправа између Маријане и Рафе уследила је у другом сету при резултату 3:3.
„Увек исто са тобом. Вечито сам у журби, чак и када је све нормално. Одем по пешкир, окренем се и видим сат како одбројава, пет, четири... Ено га пешкир је тамо, не могу да га узимам сваки пут јер је у најдаљем углу терена“, био је бесан ко рис Надал.
Ипак, Маријана је остала доследна својих упозорења и није допустила простор за маневар и „куповину времена“ Шпанцу. На крају је при резултату 5:3 у другом сету за Американца Мекдоналда Надал био приморан због повреде задње ложе да затражи лекарску помоћ.
Није помогло, почео је све слабије да се креће, а епилог је познат. Велики шампион и власник 22 Гренд слем титуле је први пут после девет година већ у другом колу завршио учешће на неком од четири највећа турнира.
Маријана Вељовић је Српкиња рођена у Краљеву 24. јануара 1987. године и имала је ту част и привилегију да прошле године суди финале Аустралијан опена у женској конкуренцији када су се састале Ешли Барти и Данијел Колинс.
Прво Гренд слем финале уписала је у свој CV управо у Мелбурну, такође у женској конкуренцији када су се за трофеј надметале Симона Халеп и Каролина Вознијацки 2018. године.
Исте године делила је правду и у финалу Дејвис купа између Француске и Хрватске.
Велика жеља јој је да суди и мушко финале на Гренд слему, а судећи по начину на који се носи с притиском док је у столици, врло је могуће да ће јој се то врло брзо и остварити.
Максимално професионална, сурово поштена, то је челична Српкиња Маријана Вељовић.

Нисам планирала све ово, али једноставно се тако десило. Почела сам као студент јер сам желела да зарадим додатни џепарац. Иначе сам играла тенис, било ми је занимљиво да научим нешто ново о спорту који волим, па сам зато и отишла у школу за тениске судије. Све оно касније дошло је рекла бих као плод труда и великог залагања. Наравно, и срећа је битан фактор у свему. И дан-данас верујем да су ми се неке ствари догодиле зато што сам на правом месту у право време", рекла је у једном од интервјуа Маријана Вељовић.

Само нека тако настави, на правом је путу... Доћи ће и то мушко финале, можда већ у Аустралији, и можда већ ове године.
Рафаел Надал - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2023
СПОРТ
Надал испао са Аустралијан опена – љутио се на Српкињу, па изгубио од 65. играча света
Новак Ђоковић и Данил Медведев на Аустралијан опену - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2023
СПОРТ
„Медведев је имао среће“ – само да што касније види Ђоковића
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала