- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Медији: Бугарска тајно испоручивала Украјини муницију и гориво

© AP Photo / Nariman El-MoftyУкрајински војници у тенку
Украјински војници у тенку  - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2023
Пратите нас
Бугарска је, супротно званичном ставу, помоћу иницијативе тадашњег премијера Кирила Петкова прошлог пролећа почела масовно да испоручује Украјини муницију и дизел гориво, пише немачки лист „Велт“.
„Бугарска је била позната по свом ставу против испоруке оружја Украјини“, пише лист.
Како се наводи у чланку Софија је активно подржавала Кијев муницијом и дизел горивом у „одлучујућим месецима“, а у то су директно били укључени тадашњи премијер Петков и министар финансија Асен Василев.
Муниција која је почела убрзано да се производи у Бугарској није стизала директно у Украјину, како би се избегле оптужбе за директне испоруке, а њихов транспорт плаћали су Лондон и Вашингтон. У једној фази, карго летови са муницијом слетали су у Пољску, на аеродром Жешув у близини украјинске границе.

„Бугарска је повремено покривала трећину потреба (украјинских јединица)... Али то још није све: Бугарска је неприметно извозила у Украјину дизел гориво, обезбеђујући тако до 40 одсто потреба тенкова и возила.. у периоду између априла и августа“, пише „Велт“ након разговора са бившим бугарским политичким руководством.

Према писању листа, ова информација је посебно занимљива, с обзиром на то да је Бугарска у то време производила гориво само од нафте добијене из Русије. Дизел се производи у петрохемијском комбинату у Бургасу, који је тада био у власништву и којим је управљао „Лукоил“.
Војну помоћ Бугарске је на захтев „Велта“ потврдио и министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба. Такође, ни сами Петков и Василев нису у интервјуу негирали ову информацију.
Софија је до сада важила за једину чланицу ЕУ која, осим Мађарске, не испоручује Украјини оружје и муницију. Крајем априла прошле године тадашњи премијер је после посете Кијеву објавио само да постоји спремност земље да поправља покварену војну технику.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала