- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Путин: Обмањивали су нас, Донбас је наша историјска територија

© Sputnik / Виктор Антонюк / Уђи у базу фотографијаСпецијална војна операција руске војске у Украјини
Специјална војна операција руске војске у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2023
Пратите нас
Русија је учинила све у циљу нормализације ситуације у Донбасу мирним путем, али то, по дефиницији, није било могуће, рекао је руски председник Владимир Путин.
Он је указао да Русија није могла да не реагује на догађаје који су се одиграли у Украјини 2014. године, између осталог на истребљивање становништва које говори руски језик.

„Дуго смо трпели, дуго смо покушавали да се договоримо. Како се сада испоставило, вукли су нас за нос, обмањивали. Није први пут да нам се тако нешто дешава. Ипак, учинили смо све како би се ситуација нормализовала мирним путем. Сада је постало очигледно да је тако нешто, по дефиницији, било немогуће“, рекао је Путин током сусрета са ветеранима Другог светског рата а поводом 80. Годишњице од пробијања блокаде Лењинграда.

Непријатељ се спремао да сукоб претвори у опасну, горећу фазу. Није нам преостало ништа друго него да урадимо ово што сада радимо, додао је Путин.
Према Путиновим речима, све што Кремљ ради, укључујући операцију у Украјини, јесте „покушај да се заустави овај сукоб и заштити свој народ који живи у Донбасу“.
„То су наше историјске територије“, додао је он.
Према његовим речима, борбена дејства у Донбасу не престају од 2014. године и све активности Русије, укључујући специјалну операцију, усмерене су на то да се прекине тај рат.
„Свеобухватна борбена дејства у Донбасу трају од 2014. године, уз примену тешког наоружања, артиљерије, тенкова и авијације. Све се то догађало. Све што радимо данас, укључујући специјалну операцију – то је покушај да се прекине тај рат. У томе је смисао наше операције. И да заштитимо наш народ који тамо живи“, рекао је Путин.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2023
РУСИЈА
Лавров: Рат ће се једном завршити, а Русија ће одбранити истину
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала