- Sputnik Србија, 1920, 08.12.2022
ЖИВОТ
Занимљивости из земље и света

СПЦ: Не ширити смутњу промоцијом јоге

CC0 / Pixabay / Атеизам или теизам
Атеизам или теизам - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2023
Пратите нас
Српска православна црква саопштила је данас да се, када је реч о актуелним промоцијама култова далекоисточног порекла, у које спада и јога, "уноси смутња у верни народ".
СПЦ је у саопштењу навела да се у афирмацију јоге укључио и један српски православни епископ.
Црква је указала на чињеницу да се битне информације о јоги добијају већ на првој години основних студија богословских наука у оквиру предмета Историја религије.
"Ниједан свршени студент или чак доктор богословских наука не може основано тврдити да нема никаква сазнања о јоги", истиче се у саопштењу.
Стога, СПЦ је ради "заштите народа од саблазни и скретања пажње на погрешна учења која се све чешће појављују у вези са овом темом", скренула пажњу на неке чињенице.
Стереотип је како је јога најсавршенији систем физичких вежби, који је неко време владао у западној јавности, наводи СПЦ прецизирајући да је тај систем вежби "први пут озбиљније доведен у питање пре једне деценије после објаве чланка Вилијама Броуда под називом ’Како јога може упропастити ваше тело’ („How Yoga Can Wreck Your Body”) у Њујорк тајмсу".
"Уз све дужно поштовање према припадницима свих светских религија и философија, као православни хришћани дужни смо да одговоримо на сваку појаву религијског синкретизма, који је потпуно стран нашем бићу", наводи се у саопштењу.
Наводи се да у том смислу нема потребе додатно се освртати и на тему медитативних техника јоге, које су "дијаметрално супротне по свом темељу, методу, циљевима и резултатима у поређењу са православном исихастичком традицијом".
"Не може се пронаћи ниједан православни исихаста у досадашњој историји Цркве који је подржао јогу – напротив, благодатни свети старци-подвижници нашег времена, какви су Свети Пајсије и Свети Порфирије, јасно и недвосмислено су говорили против праксе јоге у било ком облику, не раздвајајући у њој телесне вежбе и духовну компоненту", каже СПЦ.
У саопштењу се закључује да узевши све у обзир неопходно да се "наши пастири, теолози и доктори богословских наука подсете макар елементарних знања о овој области како макар од њих не би долазила смутња у верни народ".
Недавно је о јоги путем Инстаграма говорио епископ дизелдорфски и немачки Григорије, који је истакао да о томе не зна ништа а да је једино што зна и о чему се "распитао код лекара и физиотерапеута, то да јога нуди неке вежбе које су врло корисне за људско тело".
Додао је да је о јоги слушао и од људи који су се њоме бавили физичком нивоу, а не на духовном, који су му рекли "да се може човек ту научити стрпљењу, јер те вежбе изискују дуготројан труд, стрпљење и рад."
СПЦ објашњава да је Синод Атинске архиепископије експлицитно навео да је „јога фундаментално учење религије хиндуизма, да као таква има различите школе, гране, правце и стремљења, те да није једна од врсти фитнеса“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала