- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

Србија очекује пет „убица тенкова“ са Кипра, преговори у завршној фази

© Пресс-служба Минобороны РФ / Уђи у базу фотографијаВишенаменски борбени хеликоптер Ми-35 током специјалне војне операције
Вишенаменски борбени хеликоптер Ми-35 током специјалне војне операције - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2023
Пратите нас
Србија је на корак до коначног договора са Кипром о набавци десантно-јуришног хеликоптера руске производње Ми-35.
Преговара се о пет летелица које у свом ратном ваздухопловству поседује кипарска армија, пишу „Новости“ позивајући се на незванична сазнања. Први ваздухоплови могли би да стигну већ ове године. Флота летећих „убица тенкова“ у Војсци Србије после ове испоруке бројиће укупно девет хеликоптера.
Преговори са Кипром о овом послу трају од 2021. године, а купопродаја хеликоптера била је међу темама и током посете кипарског министра одбране Београду, почетком децембра прошле године.
Никозија је „огласила“ на продају 11 ових летелица, а Београд је заинтересован за преузимање пет, и то у ширем аранжману који би укључивао двосмерну размену војне технике. Кипар је од Србије већ купио 24 хаубице „нора“ и осам лаких оклопних возила „милош“, а заинтересовани су и за средства српске ракетне артиљерије, попут „тамнаве“.
© Sputnik / Лола ЂорђевићХеликоптер Ми-35 назван "убица тенкова"
Хеликоптер Ми-35М - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2023
Хеликоптер Ми-35 назван "убица тенкова"
У врху Војске Србије нестрпљиво ишчекују финале преговора.
„Набавком кипарских летелица Ми-35, добили бисмо снажну борбену хеликоптерску ексадрилу. То је посебно значајно као подршка снагама на земљи. Реч је о добро оклопљеном и моћно наоружаном ваздухоплову, који респектују и највеће светске силе“, наводе у Војсци Србије.
Хеликоптер Ми-35, међутим, само је једно од појачања за српско Ратно ваздухопловство које се очекује током ове године. Командант РВ и ПВО генерал-потпуковник Душко Жарковић каже да је агенда набавки планираних за 2023. добро попуњена.
„Очекује нас наставак опремања транспортним ваздухопловима, вишенамнеским хеликоптерима, беспилотним летелицама, ракетним системима и радарским средствима. Такође, модернизација авиона „миг 29“ и радара П-12 и П-18 је у завршној фази. Да бисмо потпуно заокружили систем ПВО ушли смо и у процес опремања радарско-рачунарским средствима ваздушног осматрања и јављања“, каже Жарковић.
Ову годину сигурно ће обележити наставак сарадње са концерном „Ербас“, са којим је договорена куповина транспорног авиона „каза“и чак 10 вишенаменских хеликоптера Х145М. Прве летелице за Војску Србију већ су комплетиране у фабрици у Немачкој. Биће испоручене до пролећа, а до почетка следеће године Ратно ваздухопловство имаће на располагању пуну ескадрилу ових летелица.
Најважнији дугорочни „отворени“ пројекат српског Ратног ваздухопловства су преговори са француском фирмом „Дасо“ о набавци ловачких авиона „рафал“.
Према писању француских медија, о овом послу је постигнута начелна сагласност обе стране, али не и договор о цени и динамици испоруке. Уговор о куповини авиона могао би бити закључен ове године, а војска првим летелицама може да се нада најраније 2028. или 2029. године.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала