Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

На Јарињу и Брњаку тзв. косовска полиција прети Србима да не могу да возе аутомобиле са КМ таблицама

© AP Photo / Marjan VuceticБлокада на Јарињу
Блокада на Јарињу - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2023
Пратите нас
Поједини Срби из општина на северу Косова и Метохије имали су претходних дана проблеме приликом преласка аутомобилима на Брњаку и Јарињу, јер их је тзв. косовска полиција заустављала и опомињала да немају право да користе своја возила пошто су продужили регистрацију након 5. децембра прошле године.
Неколико Срба из Зубиног Потока и Лепосавића јавило се у претходна два дана редакцији Косово онлајн са овом информацијом. Кажу да су потпуно збуњени јер овакво поступање тзв. косовске полиције одступа од договора који је постигнут крајем новембра у Бриселу.
Да подсетимо, тада је после вишемесечне напетости, рокова и претњи Приштине да ће кренути да новчано кажњава Србе који нису пререгистровали аутомобиле на "РКС таблице", уз посредовање Вашингтона и ЕУ, договорено да косовске власти обуставе до даљег радње у вези са пререгистрацијом возила, а да ће Београд престати да издаје нове регистарске таблице са именима градова на КиМ.
Према том договору, продужење важења регистрација за старе таблице не би смело да буде спорно, али ових дана се, према речима Срба, на Брњаку и Јарињу дешава супротно.
Становница Зубиног Потока А. С. јуче је на прелазу Брњак испричала је да су јој припадници тзв. косовске полиције поред саобраћајне дозволе и личне карте затражили полису осигурања, а након прегледа документације рекли да на Косову више не може да вози аутомобил јер њене КМ таблице више не важе.
Ова жена истиче да је продужила регистрацију за свој аутомобил "дачиа сандеро" 12. децембра, и да до сада није имала проблема. А. С. додаје да је полицајац са косовске стране на Брњаку био прилично дрзак и да јој је љутито казао да њена таблица више не важи и да неће моћи да се врати на Косово следећи пут кад буде путовала.
На прелазу Брњак, како каже, приметила је да је истовремено с њом још једно возило са КМ таблицама било заустављено, задржано и да је возач прошао са истим упозорењем.
Неколико тановника Лепосавића порталу је пријавило да су исти проблем имали на прелазу Јариње.
Тзв. косовска полиција није одговорила на позиве и мејлове портала Косово онлајн у вези са овом темом.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала