Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић из Давоса: Пред Србијом тешка година - једино их занимају санкције Русији и независно Косово

© Фото : Танјуг/Јутјуб/скриншотАлександар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2023
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић оценио је да је пред нама једна од најтежих година у савременој историји и у политичком и у економском смислу и најавио да ће се у петак састати са пет представника - Немцима, Французима, Италијанима, Американцима и Мирославом Лајчаком.
Вучић је у Давосу у изјави новинарима казао да су пред Србијом тешка времена, нарочито имајући у виду политички разговор који је имао са Мирославом Лајчаком.
"Све што сам чуо, нико више не жели да чује или види да постоји другачији поглед, једино што их занима јесте независно Косово, санкције Русије, нема противљена. Пред нама је одлучујућа, пресудна година тако да је свакако једна од најтежих у нашој савременој историји и у политичком и у економском и сваком другом смислу", рекао је председник.
Пред Србију се поставља питање, како каже председник, коју ће политику да изабере, политику подстицања раста или политику чувања ниског јавног дуга.
Наводећи да му предстоје важни разговори током викенда, Вучић је рекао да има потврђено да ће се у петак састати са пет представника - Немцима, Французима, Италијанима, Американцима и Лајчаком.
"Очекујем тежак разговор, током викенда када ми обавимо консултације - представници Владе и ја, онда ћемо се најкасније у понедељак обратити јавности са новим мерама и са тим да кажемо шта је то што се од Србије тражи, очекује у вези КиМ, а и по питању санкција Русији", казао је Вучић.
Он је додао и да би договор са Приштином могао да буде склопљен и прекосутра, а не како тврди премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти у наредним месецима, када би Курти одустао од сецесионистичких намера.

Најгори део Резолуције ЕП онај о захтеву Косова за пријем у ЕУ

Коментаришући Резолуцију ЕП о усаглашавању спољне политике Србије са ЕУ која је данас усвојена, председник је рекао да је она лицемерна, а да је део који се односи на КиМ много гори.
Он је рекао да је посао ЕУ да тражи усаглашавање, али да је много гори део који се односи на КиМ, а који каже да се поздравља захтев тзв.Косова за чланство у ЕУ.
"Међутим, тражи се интензивирање дијалога на основу међусобног признања, да се осуђује низ ескалаторних потеза Србије и актера подржаних од стране Србије, а који укључују нелегитимне блокаде, нападе и претње војном акцијом, да је независност Косова неповратна и да се позивају чланице ЕУ које нису признале Косово да то учине", рекао је он.
Према његовим речима, у резолуцији се осуђује сецесионистичка реторика у БиХ, позивају се сви да усвоије санкције против оних који подржавају сецесионистичке тежње.
"Има ли горих сецесиониста од оних који позивају на то, баш тих 22 зремаља ЕУ има ли горих подржавалаца сецесионистичке политике", рекао је Вучић.
Он је додао и да је позадина усвајања резолуције притисак на Србију, којег некима, како је рекао, никада није доста.
"Притисак, притисак, притисак. Ово им је трећи пут и никада није доста. Зато што сила Бога не моли. На силу све могу да проведу и то је то", рекао је Вучић.
Додао је да ће бити многих тешких политичких ствари за нас у наредном периоду о којима морамо да постигнемо какав-такав консензус и да видимо шта можемо да урадимо.
"И то није Вучићу омча око врата када вам изађе Европски парламент са невероватним закључцима посебно око КиМ. То је омча око врата наше земље, само не разумем те несрећнике зашто се томе радују", рекао је Вучић.

У Давосу главне теме економија и Украјина

Вучић је изјавио да се током разговора у Давосу упознао са ситуацијом у свету, по питању економије и у том смислу издвојио да је главна тема била Бајденов акт који би требало да смањи огромне инвестиције и инфлацију, односно који треба да послужи да се САД реиндустрализује, да се обнови инфраструктура.
Вучић је у казао да Бајденов акт подразумева и то да треба да се уложи у здравство, заједно са Мексиком и Канадом у чипове, што треба да омогући даљу доминацију САД у свету.
"То је инвестија од 430 милијарди долара, они то покривају једним делом из реалних извора око 124 милијарди већим опорезивањем богатих људи, тиме Бајден показује како поштује радничка права, како више води рачуна о сиротињи, а да од богатих узима више и сада Европа је затечена", казао је председник.
Наводи да је главна сесија била посвећена економији највећим делом и Украјини, уз напомену да у Давосу нико ништа и не прича осим о Украјини и против Русије.
Како додаје, данас се могло чути да се у Европи иде на смањење тешких ограничења по питању државне помоћи.
"Ми када нисмо могли да помогемо Ер Србији, Железари, нисмо могли због европских регулатива, а сада видите све ће да се олабави и ту ће највећи да опстану и буду јаки - Американци и Немци, а остали видећемо како ће. Европа наравно ће моћи још неко време то да прати", рекао је председник.
Као важан је истакао састанак са представницима корејских компанија које су дошле у нашу земљу и представницима једне врсте корејске привредне коморе која одређује где ће која компанија да иде, а чији су промети много виши ниво, око 140 милијарди долара, као два и по пута српски БДП и седам, осам пута српски буџет.
На регионалном нивоу, како каже, састао се и са Едијом Рамом, Стевом Пендаровским, Дританом Абазовићем, а састао се и са шпанским и белгијским премијером.
Председник најављује да га по питању многих састанака очекује дуг дан.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала