- Sputnik Србија, 1920, 08.12.2022
ЖИВОТ
Занимљивости из земље и света

„Зевс машина“: Научници користе ласере за навођење муња

CC0 / Pixabay / Муња
Муња - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2023
Пратите нас
Муња, један од најснажнијих природних догађаја, ослобађа милионе волти у делићима секунде. Њена разорна снага може да оштетити зграде, преоптеретити електричне мреже, изазове пожар и узрокује смрт и повреде. Њена моћ описана је у трилогији „Повратак у будућност“, у којој је муња коришћена за пуњење временске машине.
Међународни тим научника тврди да је успео да успешно управљао муњама користећи ласерску технологију, по први пут током олује у Швајцарској.
У новој студији објављеној у часопису Nature Photonics, физичар Аурелиен Хауард, из Лабораторије за примењену оптику Француског националног центра за научна истраживања у Паризу и његове колеге са Универзитета у Женеви, описали су прву демонстрацију технологије ласерског навођења муње до земље.
Они су објаснили да је експеримент спроведен у лето 2021. на планини Сантис у североисточној Швајцарској, где су истраживачи инсталирали терават ласер са великом стопом понављања у близини телекомуникационог торња у који гром удара око 100 пута годишње.
Научници су објаснили да је ласер био активиран сваки пут када је била прогнозирана олујна активност на том подручју између јуна 2021. и септембра 2021. Они су истакли да је торањ погођен са најмање 16 муња, од којих су четири настала током ласерске активности, и да су сва четири ударца пресретнута.
„Све је забележено са две одвојене камере велике брзине. Вођење муња ласерским филаментима потврђено је у три друга случаја интерферометријским мерењима веома високе фреквенције, а број рендгенских рафала откривених током вођених догађаја грома увелико се повећао“, нагласили су научници.
Истраживачи са Универзитета у Женеви рекли су у посебном саопштењу да је анализа података показала да такозвани Lightning Laser Rod , „за разлику од других ласера, ради чак и у тешким временским условима – као што је магла која може зауставити сноп – јер буквално пробија облаке.
Аутори студије су истакли да њихов рад „утире пут за нове атмосферске примене ултракратких ласера и представља важан корак напретка у развоју заштите од муња.
Као следећи део експеримента, научници планирају да додатно повећају висину ласерског дејства, продужујући домет од 10 метара за 500 метара.
Концепт употребе ласера за спречавање удара грома први пут је представљен 1970-их. Радио је у лабораторијским условима, али никада на терену до експеримента 2021, преноси међународни Спутњик.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала