- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Јак дух и чврста вера: У богојављенском купању у Русији учествовали и Срби /фото, видео/

© Sputnik / Николина ТеслаУ богојављенском купању у Русији учествовали и Срби
У богојављенском купању у Русији учествовали и Срби - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2023
Пратите нас
Велики хришћански празник Богојављење обележили су традиционално православни верници у Русији купањем у ледено хладној води – у отворима у облику крста у леду на рекама и језерима.
Ове године, осим Руса, у Богојављењском купању у Москви учествовали су и Срби.

Литургија, велико освештавање воде и богојављенско купање

Како каже за Спутњик Рускиња Албина Ротавчикова, Богојављење је за Русе прави празник.
„У свим православним црквама и храмовима одржава се литургија. После ње, свештеник врши велико освештавање воде. Међутим, освештавање воде се врши и на дан пред Богојављење – „Сочељник“. Што се тиче освештане воде, она се сматра светом. Узима се свако јутро на празан стомак уз молитву. И не губи своја својства током целе године“, објашњава саговорница Спутњика.
Осим освештавања воде у цркви, према речима Ирине Исајеве, свештеници исти обред врше у отворима у леду у облику крста на рекама и језерима широм Русије. Ове рупе су назване “јордани” у знак сец́ања на реку у којој је Јован Крститељ крстио Исуса Христа.
„Купање у освештаној води је обавезно. То сматрају и они који иду у цркву и који не иду. Учествовање у богојављенском купању по хладном времену и није толико страшно. Главна ствар од свега је – имати велику жељу за тим. Ово није правило које је установила црква, него традиција. Током купања, сви верници треба да три пута зароне у освештану воду и да се прекрсте. Верује се да вода 18. и 19. има лековита својства“, констатује наша саговорница.

Сила духа, јунаштво и чврста православна вера

Према речима Србина који живи у Москви Глеба Марковића-Тодорића, током купања у богојављенској води човек доживљава поновно рађање.
„Човек тада пролази „мало васкрсење“. У води остаје све оно што не треба да се налази у њему. Затим поново израња као пробуђена, свесна и нова особа. Осим тога, народно веровање у Русији је да се при потапању у освештаној води човеку опраштају грехови. И људи чине овај подвиг из жеље да се поправе и буду бољи“, објашњава Глеб.
За самог Глеба, Богојављенско купање представља пројављивање силе духа и чврсте православне вере.
„Овим купањем показујемо да смо Христови војници који могу да издрже хладноћу. Учествовање у богојављенском купању значи јунаштво, предавање и саборност. Ово је једна лепа традиција. У Србији се, на пример, плива за Часни крст. Међутим, у Русији се верници три пута потапају у воду. Ово је њихов обичај. И када ти учествујеш у томе, једним делом постајеш њихов брат. И то је знак једног дубљег пријатељства“, објашњава саговорник Спутњика.
Треба напоменути да се на свим местима која су одређена за богојављенско купање присутни спасиоци, лекари и полиција.
Православни свештеник врши обред водоосвећења поводом празника Крштења Господњег у фонтани са непрекидним доводом воде из Јенисеја. - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2023
МУЛТИМЕДИЈА
Бог се јави: Богојављенско купање широм Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала