- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Москва и Минск спремни за сваки развој догађаја

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2023
Пратите нас
Споразуми председника Белорусије и Русије, Александра Лукашенка и Владимира Путина, у области одбране и војно-техничке сарадње били су благовремени у смислу обезбеђивања спремности земаља за сваки развој догађаја, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавровна састанку са белоруским председником у Минску.
„Потпуно се слажем да су договори које два председника постижу у области наше војно-техничке, војне и одбрамбене сарадње веома благовремени у погледу спремности за сваки развој догађаја. Ми смо мирни људи, али оклопни воз стоји тамо где је потребно“, рекао је Лавров.
Осврћући се на руску специјалну војну операцију у Украјини, руски министар је рекао да Русија заједно са својим белоруским савезницима и пријатељима предузима све неопходне мере за заштиту од могућих насртаја западних суседа.
„Видимо како се на северу Европе, који је у великој мери био неутрална територија, сада размешта НАТО – Финска и Шведска – све је то веома близу наших граница“, објаснио је он.
Лавров је након састанка рекао да Русија и Белорусија имају заједнички став о томе које циљеве треба постићи у току специјалне војне операције Русије у Украјини.
„Овде имамо јединствен став о томе које циљеве треба постићи и како обезбедити да од наших суседа не долазе никакве претње ни Русији ни Белорусији“, додао је он.
Руски министар додао је да током посете Минску жели да разговара о ситуацији која се развила као резултат „политике Запада ка потпуној доминацији“.
„Седница два колегијума (министарства спољних послова Белорусије и Русије у четвртак у Минску) правовременија је него икад. Питања о којима ћемо разговарати односе се на ситуацију која се развила због политике наших западних колега за тоталну доминацију, на челу са Американцима који су све остале постројили. И то се види у ставу НАТО-а и Европске уније.Тим путем већ је кренуо Савет Европе. А у ОЕБС-у се гомилају многи проблеми“, рекао је Лавров.
Он је објаснио да је ова тема једно од главних питања на дневном реду предстојеће заједничке седнице колегијума министарстава спољних послова две земље.
„Заједно са сарадњом у међународним организацијама, где нам је важно да спречимо приватизацију секретаријата, што такође покушава да учини Запад“, нагласио је министар.
Према његовим речима, „посебно је важно координисати дејства у области људских права – Савета УН за људска права и других механизама – где Запад очигледно покушава да политизује расправе које треба да иду на основу постојећих норми међународног хуманитарног права“, закључио је он.
Председник Белорусије Александар Лукашенко током састанка са министром спољних послова Русије Сергејем Лавровом у Минску - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2023
РУСИЈА
Лукашенко: Пропали покушаји да се угуше Русија и Белорусија
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала