- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Набујала Ђетиња спречила пливање за Часни крст, али је традиција испоштована

© Sputnik / Бобан НововићНабујала Морача у Подгорици
Набујала Морача у Подгорици - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2023
Пратите нас
Због набујале Ђетиње, у Ужицу се данас није пливало за Часни крст, али су сви пријављени учесници испоштовали традицију и ушли у воду, а сложили су се да буде додељен болесном Ужижанину Небојши Божићу.
„То смо се договорили сви, да нашем другару помогнемо на овај начин. Свако ко долази овде да би се само такмичио, не треба да буде овде. Овде треба да сви учествујемо и све ово што смо урадили урадили смо заједно да срцем помогнемо једном младом човеку. Надам се да му Бог може помоћи и да ће изгурати са овом болести и да ће следеће године и он пливати“, рекао је Раде Васовић, припадник Полицијске управе Ужице, који је и био иницијатор да се Часни крст додели болесном суграђанину.
Сви такмичари су ушли у воду, испоштована је традиција, али се није пливало.
„Река Ђетиња је набујала, јако је брза и мутна и не смемо ниједног тренутка угрозити живот ниједног пливача. Према неким старим веровањима, пливање за Богојављенски крст симболизује жељу жа животом, жељу за напретком. Из тог разлога свим овде присутним честитам данашњи празник, желим им добро здравље са најдубљом вером да свет можемо поправити својим добрим делима“, поручила је окупљеним пливачима и грађаним градоначелница Ужица Јелена Раковић Радивојевић.
Ове године у Ужицу било је 75 пријављених пливача за Часни крст.
Часни крст - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2023
ДРУШТВО
Бог се јави! Пливање за Часни крст широм Србије /видео, фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала