- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Нови пакет наоружања за Украјину: Британија и НАТО ставиле акценат на тенкове, артиљерију и ПВО

© УПСИ МО РФУкрајинска војска
Украјинска војска - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2023
Пратите нас
Министри одбране Велике Британије, Летоније, Литваније, Пољске, као и представници Данске, Чешке, Холандије и Словачке си усагласили нови велики неповратни пакет наоружања за Украјину, саопштила је влада Велике Британије након састанка у Естонији.
Пакет војне помоћи ће се састојати од борбених тенкова, тешког артиљеријског наоружања, система противваздухопловне одбране, муниције и борбених пешадијских возила.
У документу се наводи и информација која раније није објављена о томе, да ће пакет осим 14 тенкова „челинџер 2“ укључивати и 30 самоходних хаубица АС90. У комплету тешке војне технике ће бити и оклопна возила за поправке и евакуацију, опрема за чишћење минских поља и изградњу понтонских мостова и десетине дронова за корекције артиљеријске ватре.
Пише и да ће у Украјину бити послате на стотине јединица оклопних и заштитних транспортних средстава, 100 хиљада пројектила, стотине ракета, укључујући и навођене ракете ГМЛРС и ракете земља-ваздух „старстрек“, противавионске ракете средњег домета, као и 600 ракета за борбу против тенкова. Осим тога, Кијев ће добити делове којима ће се ремонтовати до сто украјинских јединица оклопних возила, укључујући и тенкове.
Велика Британија планира да заједно са још девет земаља током 2023. године обучити 20 хиљада украјинских војника. Нови пакет војне помоћи Пољске се састоји од противавионских артиљеријских система С-60 са 70 хиљада пројектила, а Варшава је изјавила да је спремна и да преда тенкове „леопард 2“ са хиљаду пројектила.
Саопштено је и да ће Данска наставити да обучава украјинску војску и да испоручује Украјини наоружање.
Ракетни систем „Химарс“ - Sputnik Србија, 1920, 11.01.2023
Специјална операција у Украјини
Обим западне помоћи Украјини готово једнак одбрамбеном буџету Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала