- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски сенатор о ауторима безумних европских резолуција: Труде се да сакрију крађу туђих средстава

© Пресс-служба Совета Федерации РФ / Уђи у базу фотографијаРуски сенатор о продужењу СТАРТ-3: Одлично ако не буде нових услова
Руски сенатор о продужењу СТАРТ-3: Одлично ако не буде нових услова - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2023
Пратите нас
Резолуција Европског парламента којом се позива на формирање „трибунала“ о догађајима у Украјини нема правну снагу за Русију, није у складу са међународним правом и не може да прикрије крађу туђих средстава, изјавио је потпредседник Савета Федерације Русије Константин Косачов.
„Желео бих да аутори безумних европских резолуција и њихови бирачи јасно схвате да ниједна квази-правна опна коју западне структуре могу да оплоде неће имати никакву правну снагу за Русију. Она није у складу са међународним правом, не може да покрије суштину онога што се дешава, а то је крађа туђих средстава која су поверена државама Запада, на основу њихове репутације поузданих партнера“, написао је руски сенатор на Телеграму.
Он је документ, који су прихватили европски парламентарци, назвао још једном правном празнином.
„Осим што су јавно сахранили своју репутацију, сви разговори Русије са Европском унијом ће у будућности почињати не од нуле, а од минус 300 милијарди. Брисел, који је конфисковао руски новац, сматраћемо (и не само ми) правим дужником, који је фактички објавио банкрот - јер је то позајмљени новац“, подвукао је Косачов.
Он је напоменуо и да је у јануару 1918. године совјетска Русија изгласала декрет о анулирању државних зајмова царској Русији.

„Главни кредитери Русије су били Велика Британија и Француска, у мањој мери Немачка, Холандија и САД. Те земље су оштро одреаговале на акције Русије: оне су објавиле да сматрају безначајним декрете РСФСР о анулацији државног дуга и конфискацији имовине. Данашњи европски комесари би требало да схвате да иду путем бољшевика које баш не воле“, рекао је Косачов.

У резолуцији, која је данас у Европском парламенту прихваћена, позива се на формирање трибунала о агресији против Украјине. За резолуцију је гласало 472 посланика, 19 је било против, а 33 су била уздржани.
Посланици су Европској комисији, Европском савету и државама ЕУ препоручили да „покрену дискусију о правним могућностима коришћења руске државне имовине у виду репарације за то што Русија крши норме међународног права у Украјини, укидањем сувереног имунитета те имовине или ограничавањем њене примене“.

О специјалном трибуналу

Представници кијевских власти и њихови савезници су се редовно на различитим међународним скуповима залагали за стварање специјалног трибунала за Украјину.
Прошле недеље је први заменик министра иностраних послова Украјине Емине Џапарова изјавила у УН, да Кијев ове године намерава да представи резолуцију Генералној скупштини УН. Идеју о спровођењу трибунала је 17. јануара објавила председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен на Светском економском форуму у Давосу.
Руски амбасадор у УН Василиј Небензја је 9. јануара рекао да су апсурдне било какве идеје о трибуналу. У децембру је руски амбасадор у међународној организацији у Бечу Михаил Уљанов подвукао да трибунал може да оснује само Савет безбедности УН.
Застава Европске уније у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2023
СВЕТ
Европски парламент усвојио резолуцију о специјалном трибуналу за Украјину и коришћењу руске имовине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала