- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руска војска у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Америка обећава Кијеву подршку у намери да „врати“ Крим

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини, дан 330. Каховска хидроелектрана заштићена је од ризика од уништења због гранатирања, не постоји опасност од пуцања бране на Дњепру, изјавио је в.д. гувернера Херсонске области Владимир Саљдо. Британија ће послати више од 200 оклопних возила у Украјину поред 14 тенкова „челенџер 2“.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
23:00 19.01.2023
Сједињене Америчке Државе ће подржавати Украјину, укључујући могућу операцију заузимања Крима, изјавила је заменица портпарола Пентагона Сабрина Синг.
„САД помажу Украјини и Министарство одбране је саопштавало да ћемо бити уз Украјину колико год буде потребно. То укључује и операцију на Криму“, изјавила је Синг.
Истовремено је додала да САД сматрају Крим украјинском територијом, те да Кијев „има право“ да га поврати.
„Питате да ли се Украјина консултује са нама? Ми не диктирамо украјинској страни како да води операције. Украјинци доносе одлуке о својим операцијама и о томе када ће их спроводити. Ако они одлуче да спроведу операцију на Криму, онда имају право. Имају сва права да га врате“, поручила је Синг.
22:40 19.01.2023
Неформална седница Савета безбедности УН на тему рата који Кијев води против становника Донбаса од 2014. године биће одржана у петак, 20. јануара у 16.00 часова по средњоевропском времену. Састанак је иницирала Русија.
Тема састанка је „Систематски рат Украјине против становника Донбаса: од 2014. надаље“.
Према речима заменика сталног представника Русије при УН Дмитрија Пољанског, седници ће присуствовати шпански новинар Енрике Рефојо, стручњак за међународно право из Француске Арно Девеле и друштвени активиста из Доњецка Маја Пирогова.
21:51 19.01.2023
Украјинска команда повлачи позадинске трупе ка Артјомовску (Бахмут), рекао је Спутњику борац групе "Вагнер".
„Немају довољно снага. Довлаче позадинске трупе са позадинских позиција“, рекао је он.
Према његовим речима, Кијев трпи велике губитке у овом правцу.
21:11 19.01.2023
Мађарска блокирала 500 милиона евра помоћи Украјини
Мађарска је блокирала седму траншу европске помоћи намењене Украјини, јавила је радио-станица „РМФ ФМ“.
„Реч је о око 500 милиона евра из такозваног Европског фонда мира из кога Европска унија од почетка рата финансира смртоносно оружје и заштитна средства за Украјину“, саопштила је радио-станица.
Како је прецизирано, земље ЕУ вршиће притисак на Мађарску по том питању у понедељак током састанка министара спољних послова чланица уније. Истиче се да европске дипломате негодују због мађарског вета, стога се разматра план одобравања седме транше помоћи без учешћа Будимпеште.
„Не може се десити да мала проруска држава, која је изузета од свих санкција, диктира став целе ЕУ“, рекао је неименовани европски дипломата, пренела је „РМФ ФМ“.
20:39 19.01.2023
Амерички тенкови М1А1 Абрамс на војној вежби снага НАТО-а у Европи - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2023
Специјална операција у Украјини
Америка ипак неће послати "абрамсе" у Украјину, а ни Немачка "леопарде"
20:00 19.01.2023
Премијер Пољске Матеуш Моравецки признао је да је Запад "уморан" од Украјине, али Пољска жели да оживи ову тему.

„Видим у западном свету пад интересовања за оно што се дешава ван наше источне границе. Ми Пољаци треба да оживимо дискусију о Украјини, о томе колико је битна борба против Русије, јер се Запад све више замара од онога што је дешава тамо“, рекао је Моравецки новинарима.

Он је додао да је „веома важно да јавно мњење на Западу разуме та да се овде одлучује о будућности Европе, ако не и света”.
Моравјецки је дан раније већ приметио да су западне земље уморне од помоћи Украјини.
19:10 19.01.2023
Влада Украјине поднела је парламенту закон који је припремљен на захтев председника Владимира Зеленског и који има за циљ забрану канонске Украјинске православне цркве ако украјинске власти пронађу да да је повезана са Русијом, наводи се на сајту Врховне раде.
Иницијатор предлога закона, регистрованог у Раду у четвртак је премијер Украјине Денис Шмигал.
Представник владе у Врховној ради Тарас Мељничук написао је на свом Телеграм каналу да предложени закон предвиђа измене и допуне важећег законодавства земље, које „онемогућавају рад верских организација у Украјини, чији центар ( управа) се налази ван Украјине у држави која врши оружану агресију против Украјине“ (украјинске власти званично називају Русију „земљом агресором“).
18:02 19.01.2023
У Запорошкој области руска војска је преузела оперативну контролу над 4 насеља у близини града Орехово, рекао је Владимир Рогов, члан администрације области, напомињући да је ово „локални успех“.
17:59 19.01.2023
Литванија намерава да Украјини испоручи десетине противавионских топова Л-70 са десетинама хиљада муниције, хеликоптере Ми-8, наводи се у заједничком саопштењу више Земље НАТО-а након састанка представника алијансе у естонском граду Тапа.
Укупна вредност пакета војне помоћи биће 125 милиона евра.
Министри одбране Естоније, Велике Британије и Литваније, као и војни представници Шпаније, Холандије, Летоније, Пољске, Немачке, Словачке, Данске и Чешке разговарали су у четвртак у естонском граду Тапа о испорукама наоружања Украјини.
17:46 19.01.2023
Шеф војног комитета НАТО-а Роб Бауер подржао је испоруку тенкова Украјини „за решавање постављених задатака“.
„Украјини су потребни тенкови за решавање постављених задатака, свако оружје је корисно у рату“, рекао је он после састанка војног комитета НАТО-а на нивоу начелника Генералштабова.
Са своје стране, командант здружених снага НАТО-а у Европи Кристофер Каволи, одговарајући на питање о важности снабдевања Украјине тенковима западне производње, приметио је да је, по његовом мишљењу, „важна равнотежа система наоружања“, а не системи неке одређене производње или типа.
16:51 19.01.2023
Ханделсблат: Концерн Rheinmetall спреман је да преда Украјини током ове године више од 100 тенкова "леопард"
16:26 19.01.2023
Шеф војног комитета НАТО-а адмирал Роб Бауер изјавио је да опасност од сукоба између НАТО-а и Русије остаје, без обзира на исход сукоба у Украјини.
„Верујем да се сви слажу са чињеницом да ће Русија, без обзира на исход сукоба, имати исте амбиције... дакле, претња не нестаје“, рекао је Бауер, одговарајући на питање новинара након састанка Војни комитет НАТО-а, да ли опасност од сукоба остаје савезништво са Русијом.
15:32 19.01.2023
Британија шаље Украјини 600 ракета „бримстон“
Министар одбране Велике Британије Бен Волес је изјавио да ће Велика Британија послати Украјини 600 високопрецизних ракета „бримстон“.
„Планирамо да пошаљемо још 600 ракета ‘бримстон’, што је веома важно за Украјину“, рекао је Волес након састанка са министром одбране Естоније Хано Певкуром. Он сматра и да ће конфликт у Украјини дуго трајати, као и да НАТО земље морају бити спремне да планирају војну подршку за наредне године.
14:46 19.01.2023
Руска војска прешла у локалну офанзиву у Запорошкој области
Руска војска прешла је у локалну офанзиву у области града Орехов у Запорошкој области, изјавио је представник регионалне администрације Владимир Рогов.
„Наше снаге прешле су у локалну офанзиву у области града Орехов, који су привремено окупирале украјинске снаге“, рекао је Рогов.
Према његовим речима, линија фронта на ореховској деоници незнатно је померена, а украјинске снаге су биле приморане да се повуку на резервне положаје.
„Наша војска задржава заузете позиције. Територија Запорошке области, која је ослобођена од украјинских милитаната, постепено се повећава“, нагласио је Рогов.
Он је ове седмице рекао за Спутњик да је украјинска војска, која се недавно припремала за офанзиву у Запорошкој области, почела да се припрема за одбрану и да убрзано гради утврђења.
14:18 19.01.2023
Шојгу с белоруским колегом разговарао о мерама стратешког обуздавања
Министар одбране Русије Сергеј Шојгу разговарао је телефоном с белоруским колегом Виктором Хренином о мерама стратешког обуздавања и току припрема регионалне групације војске, саопштило је Министарство одбране Русије.
„Шефови војних ресора су размотрили комплекс мера стратешког обуздавања, као и ток припрема регионалних снага“, наведено је у саопштењу.
13:15 19.01.2023
Председник Европског савета Шарл Мишел допутовао је у Кијев. Он ће се састати са председником и премијером те земље и обратити се парламенту.
12:27 19.01.2023
Дуда: Сукоб у Украјини завршиће се за преговарачким столом
Сукоб у Украјини ће се пре или касније завршити за преговарачким столом, али до сада се нису развили услови за то, изјавио је пољски председник Анджеј Дуда на маргинама Светског економског форума у Давосу.
Пољски председник се сложио са мишљењем генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга да ће се оно што се дешава у Украјини завршити за преговарачким столом.
„Највероватније, да. Такав је ред ствари. Тако се обично завршавају ратови. И овај, који је толико важан за цео свет, завршиће се на исти начин“, констатовао је Дуда.
Он је истакао да ће пре или касније стране на овај или онај начин сести за преговарачки сто, али „тешко је рећи какви ће тачно бити услови. Једно је јасно – данас таквих услова нема“.
Дуда је додао да Пољска и Литванија лобирају у НАТО-у да се Украјини пруже безбедносне гаранције.
Он је прецизирао да је ову тему покренуо на седници Светског економског форума.
„Покренуо сам ову тему на форуму. И тема се појавила на овом отвореном политичком каналу. Сада почиње дискусија. Видећемо какви ће бити резултати, али можете бити сигурни да ће Пољска и Литванија, од којих је Украјина затражила подршку, радити на томе да НАТО пружи ове гаранције“, истакао је пољски лидер.
12:05 19.01.2023
Руска војска у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2023
Специјална операција у Украјини
Руске снаге заузеле повољније положаје у јужнодоњецком правцу
10:47 19.01.2023
Шведска ће послати Украјини самоходно артиљеријско оруђе „арчер“, јавља агенција АФП.
Премијер Шведске Улф Кристерсон је на прес конференцији изјавио да је влада донела одлуку о пакету војне помоћи Кијеву из три дела. То се односи и на прву одлуку о почетку испорука артиљеријског система „арчер“.
Крајем прошле године шведски парламент је одобрио слање Украјини војне технике, укључујући системе ПВО у вредности од преко 287 милиона долара. Тај пакет помоћи није обухватио системе „арчер“ које је тражила Украјина.
09:53 19.01.2023
Москва се нада да ће Израел показати мудар приступ када је реч о украјинској кризи и да Кијеву неће испоручивати наоружање, без обзира на позиве да то уради, рекао је амбасадор Русије у тој земљи Анатолиј Викторов.
„Задвољни смо што су израелски партнери заузели избалансиран став без обзира на многобројне позиве да испоруче оружје Украјини. За обе земље је важно да се такав курс настави“, рекао је амбасадор.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала