Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић: Нећу рећи да је Путин лудак, ја се не слажем са тим

© AP Photo / Markus SchreiberАлександар Вучић и Еди Рама
Александар Вучић и Еди Рама - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2023
Пратите нас
Нећу рећи да је Путин лудак, као што сам то чуо хиљаду пута овде у Давосу и не слажем се са тим, рекао је председник Србије Александар Вучић током панела „Ширење европског хоризонта“ на Светском економском форуму у Давосу.
Вучић је, на питање новинара „Политика“, који је био модератор панела у Давосу, да ли мисли да је председник Русије Владимир Путин ратни злочинац рекао да није ту да било коме суди и да жели што пре да види мир у Украјини.

Не слажем се да је Путин лудак

„Да ли сте ви тужилац или судија“, одговорио је Вучић питањем и наставио:
„Овде није реч о питањима, већ о закључцима. Да будем искрен, када говоримо о контактима и блискости, нећу рећи да је Путин лудак, као што сам чуо хиљаде пута у Давосу. Ја се са тим не слажем“, рекао је председник Србије.
Он је додао да „има много европских лидера који су ишли у Москву и разговарали са Путином“, али да га нису информисали о чему су разговарали.
„Ја се нисам с њим чуо осам или девет месеци и последњи пут кад смо се чули било је питање снабдевања Србије гасом“, рекао је Вучић и додао како очекује да га следећи пут европски политичари информишу о томе о чему су разговарали са Путином.
„Шта год да радимо, чак и када разговарам са руским амбасадором, што је рутински посао, питају ме шта је била тема разговора“, рекао је Вучић.

Санкције Русији неће донети ништа добро

На питање шта мисли о увођењу санкција Русији, Вучић је казао како не верује да ће оне донети нешто добро и истакао да је Србија гласала за резолуције којима се чува територијални интегритет Украјине.
На питање о ставу Србије у вези са ситуацијом у Украјини, Вучић је одговорио „а на који став се тачно мисли.
„Реците који је то став. Читам последњих месеци да сам ја мали Путин, да ћу покренути рат против суседа. Објављено је више од 1.700 чланака у светским медијима, а ми нисмо никога напали, и то се неће ни десити. Мало сам и циничан. То је била брутална лаж, као и многе друге. Што се тиче нашег става о Украјини, ми подржавамо територијални интегритет Украјине, као што подржавамо територијални интегритет Србије. Када ме питају да ли је Крим део Украјине, ја кажем да је то део Украјине, као и Донбас“, рекао је Вучић.
На питање да ли ће се Србија икада придружити ЕУ у ставу према Русији и Украјини, Вучић је одговорио да Србија поштује територијални интегритет Украјине.
"Ми поштујемо територијални интегритет Украјине, али поштујемо и наш територијални интегритет. Крим је део Украјине, Донбас је део Украјине и ми нећемо мењати наш став као што су неке земље промениле када је у питању територијални интегритет Србије. Србија поштује сваку резолуцију УН и њену повељу, али неке велике силе не поштују ни повељу ни Резолуцију 1244 СБ УН када се прича о српском територијалном интегритету", рекао је Вучић и додао да сматра да санкције не доводе до решења, јер је и Србија трпела санкције десет година.
Вучић је рекао да не припада клубу једноумља и да је увек мрзео да припада клубу једноумља, те да је добро да постоји плуралитет о неким питањима, али да је Србија увек за поштовање Повеље УН, суверенитета и територијалног интегритета држава.

Србија неће ускоро у ЕУ

Председник Србије рекао је на панелу "Ширење европског хоризонта" у Давосу да је сигуран да Србија неће ускоро постати део ЕУ и да је помало песимиста када је питање могућности уласка у ЕУ, као и да је популарност и поверење у региону према ЕУ опало.
"Јесам помало песимиста, када је у питању могућност уласка Србије у ЕУ у релативно скоријем периоду. Не само Србије већ и свих остали у региону. Преговарамо, али видећемо. Имамо различита виђења са ЕУ", рекао је Вучић на панелу "Ширење европског хоризонта" .
Додаје да је Србија на економском плану напредовала последњих година, и да је урађено доста на унапређивању владавину права.
"Имали смо добар економски раст у последње три године. Србија је била међу четири земље која су имале највећи раст у Европи. Питање је како наставити са сличним или већим растом, и урадимо друге ствари", нагласио је председник Србије
Како је рекао, "нема великих снова" када је улазак у ЕУ у питању.
"У праву сте, нисмо ентузијастични као што смо раније били, а на неки начин ни ЕУ није пуна ентузијазма када смо ми у питању. То су чињенице, и сви бројеви ЕУ показују, а ја пратим бројеве у региону, да популарност ЕУ опада у региону. У Северној Македонији и Србији посебно, чак Црној Гори, истакао је Вучић.
Вучић је оценио и да је то очекивано, због различитог нивоа политичких притиска, за Србију око Косова и Метохије, за Северну Македонију због националног идентитета.
"Потребно је да имамо рационални поглед. Учинићемо све да изнесемо тешке реформе правосуђа, и добили смо добре оцене од Венецијанске комисије јуче и прекјуче, од Савета Европе и ЕУ такође и то је добро", додао је Вучић.
Вучић је рекао да не зна да ли ћемо бити део ЕУ сутра или прекосутра, али да зна да наша земља неће брзо постати чланица ЕУ.

Европа је била стабилнија док је Меркелова била на власти

Александар Вучић је том приликом истакао и да је Европа била стабилнија док је на власти била немачка канцеларка Ангела Меркел.
"То је важно за нас, пошто можемо да разговарамо о различитим питањима са европским лидерима", рекао је он.
На панелу, у Конгресмом центру Форума, учествују и премијер Албаније Еди Рама, председник Републике Кипар Никос Анастасијадес, председница Европског парламента Роберта Мецола и председник Владе Републике Ирске Лео Варадкар.
Панел модерира главни и одговорни уредник Политико за Европу Ђамил Андерлини.
Вучић са тим панелом завршава тродневно учешће на 53. годишњем састанку Светског економског форума у Давосу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала