- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Зеленски открио шта је слаба тачка Украјине

© AP Photo / Efrem LukatskyПредседник Украјине Владимир Зеленски
Председник Украјине Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2023
Пратите нас
Систем противваздушне одбране је слаба тачка Кијева, изјавио је украјински председник током онлајн обраћања на маргинама Светског економског форума у Давосу.
Oн је у свом говору истакао да је дошло до успоравања борби у Украјини не само због зиме, већ и због дефицита наоружања Кијева.
Такође је приметио да је наступио „замор“ страна и да се „рат заиста успорава зими“.

„Нема стагнације, постоји успоравање процеса, успоравање рата, јуче сам говорио о томе, не само због зиме, већ и због снагe на фронту… Много пута смо разговарали о цифрама које су упућивале на одређени дефицит конкретног оружја, што је посебно утицало на снагу наших људи. Не можемо да напредујемо само захваљујући мотивацији, моралу. Постоје конкретне ствари од којих зависи стабилност на фронту и те конкретне ствари ми чекамо“, поручио је Зеленски.

Према његовим речима, за „напредовање на бојном пољу“, Кијеву је потребно оружје далеког домета.

„Не можемо да добијемо непријатеља, потребно нам је одговарајуће оружје. Партнери га имају“, закључио је украјински лидер.

Лидер Кијева је раније изјавио да Украјина има на располагању само 10 одсто од неопходног броја система ПВО.

Зеленски запретио да ће вратити Крим, ако добије тешко наоружање од Запада

Украјински председник је такође запретио да ће ако Запад испоручи Украјини тешко наоружање, он покушати да поврати Крим.

„То није намера. То је наша земља, наш циљ – деокупација свих наших територија. Крим је наша земља, територија. То су наше море и наше планине Дајте нам тешко наоружање и ми ћемо вратити оно што је наше“, поручио је украјински лидер одговарајући на питање да ли стварно постоји намера да се Крим ослободи.

Претходно је лист „Њујорк тајмс“ објавио, позивајући се на изворе, да је администрација америчког председника Џозефа Бајдена почела да признаје да Кијеву могу затребати додатне снаге за напад на територију Крима и да би претња руској контроли над полуострвом, према Вашингтону, могла да ојача позицију Кијева у будућим преговорима.
Генерални секретара Алијансе Јенс Столтенберг изразио је наду да ће на састанку контакт групе за подршку Украјини у америчкој бази „Рамштајн“ у Немачкој 20. јануара бити донете одлуке о испорукама Кијеву тешког наоружања.
Подсетимо, Крим је ушао у састав Русије након референдума о полуострву 2014. године који је одржан након државног преврата у Украјини, на ком се већина становника Републике Крим и Севастопоља изјаснила за улазак у састав Русије.
Украјина сматра Крим својом територијом, али привремено окупираном, док су руске власти више пута саопштавале да су се Кримљани демократским путем и у складу са међународним правом и статутом УН изјаснили за присаједињење Русији.
Руске заставе у Симферопољу - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2023
Специјална операција у Украјини
Русија: Уништићемо западно оружје и одговорити на нападе на Крим
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала