Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Ескобар: Конфронтације Београда и Приштине све опасније, морамо да се крећемо брзо

© Sputnik / Лола ЂорђевићЗаменик помоћника америчког државног секретара Габријел Ескобар.
Заменик помоћника америчког државног секретара Габријел Ескобар. - Sputnik Србија, 1920, 20.01.2023
Пратите нас
Изасланик Вашингтона за дијалог Београда и Приштине Габријел Ескобар изјавио је да је задовољан разговором са председником Србије Александром Вучићем те да су му се допали тон и садржај дискусије.
Он је у интервјуу за Јуроњуз Србија нагласио да не постоји никакав формални рок за постизање споразума Београда и Приштине, али да је жеља да процес буде окончан што је пре могуће.
"Волели бисмо договор што је пре могуће. Да га имамо сутра, прихватили бисмо га сутра. Ако су потребне две године, онда две године. Али морамо да се крећемо брзо, јер свака конфронтација коју видимо између Косова и Србије је све опаснија", рекао је Ескобар.
Према његовим речима, последња, спор око барикада је могла да буде насилна и зато хитно мора да се ради на томе.
"Оно што желим да видим на крају процеса је посвећеност Европске уније проширењу на Западни Балкан и земље Западног Балкана право на путу интеграција у Европску унију у разумном периоду. Под разумним, не мислим 20 година. Мислим много раније", рекао је Ескобар.
Он подсећа да је дијалог који се води процес под покровитељством Европске уније и да зато не жели да говори у њихово име, али да САД у потпуности подржавају тај процес и "подржаваћемо да Србија и Косово на најбољи могући начин начине конкретне кораке".
Он је оценио да се већ закаснило са формирањем Заједнице српских општина.
"То је правно обавезујућа међународна обавеза Србије и Косова. Стога једна страна и једна особа не може да одустане од те обавезе. Тако да ће заједница бити успостављена, а питање је како да до тога дођемо раније", изричит је Ескобар.
Одговарајући на питање да ли је решење могуће без тога да Србија формално призна тзв. Косово понавља да решење није могуће ако се наставе ове кризе у региону.
"Ако се наставе ови спорови између земаља који могу да воде у насиље, онда такође није могуће", наводи Ескобар.
Ескобар је поновио да види решење спора у европским интеграцијама и рушењу баријера на Западном Балкану.
"Да имамо јединствени систем регистарских таблица за цео Западни Балкан, не бисмо имали овај спор. Да имамо стваран бенефит за људе у Србији, где могу да могу да промене своје личне карте и регистарске таблице у нешто што је у складу са европском нормом, где би Европа прихватила ваше личне карте да пролазите кроз ЕУ прелазе на аеродромима и да ваш аутомобил иде у ЕУ колону, како не бисте чекали шест сати да стигнете у Грчку током лета. То је тип решења која предлажемо. То је суштина", каже Ескобар.
Ескобар је, на питање да ли су убрзане европске интеграције део коначног споразума, рекао да не зна јер САД нису део тог процеса, али да би он то "без сумње подржао, не само за Србију, него за цео регион".
На констатацију да САД подржавају тзв. Косово годинама Ескобар реагује опаском да подржавају и Србију и да подржавају дубље односе између САД и Србије.
Он изражава уверење да све земље региона међусобно треба да се признају "јер је оно што дефинише Западни Балкан невероватан економски потенцијал који има који је увећан када радите заједно".
Ескобар је рекао и да није уверен да ниједан српски политичар неће прихватити признавање тзв. Косова.
Александар Вучић са међународним изасланицима - Sputnik Србија, 1920, 20.01.2023
СРБИЈА
Вучић: Спремни смо да прихватимо концепт предложеног споразума Београда и Приштине /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала