- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света
Поплаве, Општина Рашка - Sputnik Србија

Из реке Рашке извучено тело мушкарца, ванредно стање у Лепосавићу

Пратите нас
Због обилне кише и изливања река ванредна ситуација проглашена је у још две општине – Прокупљу и Куршумлији. Ванредно стање и у Лепосавићу. Ибар се излио на територији Рашке, а ниво река у Новом Пазару и Сјеници значајно је опао. РХМЗ упозорава на обилну кишу на истоку и југоистоку земље.
Из реке Рашке у Новом Пазару данас је извучено тело мушкарца. Идентификација је у току, претпоставља се да је реч о једној од две особе, које су нестале јуче у бујици.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:41 20.01.2023
Ибар поплавио шеталиште у Краљеву
У Сијаћем пољу недалеко од центра Краљева вода из атмосферске канализације коју Ибар није могао да прими, излила се у две улице, због чега је део улице 27. марта заворен за саобраћај.
Ибар је прошао и кроз незавршени део бедема у том делу града и поплавио пољопривредно земљиште и један економски објекат, речено је РТС-у у градском штабу за ванредне ситуације.
Ибар се излио и на шеталиште поред реке у центру града због чега је оно ограђено жутим тракама и забрањена је шетња.
У Ушће, где је због замућења, искључен локални водовод који снабдева око 600 домаћинстава, послата је цистерна са водом одакле ће мештани моћи да се снабдевају док се не стабилизује ситуација.
18:29 20.01.2023
У Лепосавићу проглашено ванредно стање
Општински Штаб за ванредне ситуације општине Лепосавић прогласио је на данашњој седници ванредно стање на територији те општине због поплава изазваних обилним падавинама које су довеле до изливања бујичних потока, реке Ибар и њених притока.
Ванредна ситуација биће укинута престанком потребе за спровођењем мера заштите и спасавања од поплаве.
Услед продора воде оштећено је на десетине објеката, поплављене су главне саобраћајнице, локални путеви који воде до многих насеља и села, као и поједина домаћинства.
16:01 20.01.2023
Невреме у Зубином Потоку, највише страдало насеље Јагњеница
У невремену које се догодило у општини Зубин Поток највише је погођено насеље Јагњеница, а мештанима тог насеља понуђен је смештај у Студентском дому, рекла је члан Привременог органа општине Зубин Поток Латинка Утвић.
Утвић је рекла да је јуче општину Зубин Поток задесило невреме какво се не памти, како кажу најстарији мештани, у последњих 50 година.
Она је за ТВ Мост навела да је у поплавама страдала комплетна општина Зубин Поток, а највише насеље Јагњеница у којем углавном живе избегличке и интерно расељене породице, које су морале да напусте своје домове.
"Нажалост ове породице је већ једном живот натерао да изађу из својих домова и то им се десило поново", казала је Утвић.
Додала је да је породицама које су биле принуђене да напусте своје домове понуђен привремени смештај у Студентском дому у Зубином Потоку.
"Они су јуче због јаких бујичних поплава успели да само у шорцевима изађу са својом децом из својих кућа и да оду код својих најближих", казала је Утвић.
Истакла је да ће општина заједно са Канцеларијом за КиМ и Владом Србије учинити све да помогне становништву угроженом у поплавама.
14:25 20.01.2023
Краљево, у девет месних заједница проглашена ванредна ситуација
У девет месних заједница у Краљеву проглашена је ванредна ситуација, и то у четири на обалама Ибра, а пет на обалама Западне Мораве.
Ванредна ситуација је проглашена у Ушћу, Матарушкој бањи, селима Баре Конарево, Роћевићи, Опланићи, Шумарице, Адрани и Грдица, јавља дописник РТС-а.
14:03 20.01.2023
Канцеларија за КиМ помоћи ће у санирању штете на северу КиМ
Помоћници директора Канцеларије за Косово и Метохију Игор Поповић и Милош Терзић, заједно са својим тимом обилазе данас поплављене српске средине на северу КиМ, саопштила је данас Канцеларија и додала да су обилазак започели у општини Лепосавић, селима Вуча и Боровик, која су претрпела значајну штету и проблеме услед обилних падавина.
Како се наводи, они су се по налогу директора Канцеларије Петра Петковића упутили на терен како би се уверили у размере штете и ситуацију на терену, те посетили неколико поплављених домаћинстава која су најугроженија.
11:57 20.01.2023
Поплаве, Рашка - Sputnik Србија, 1920, 20.01.2023
ДРУШТВО
Катастрофалне поплаве погодиле oпштину Рашка /фото/
10:00 20.01.2023
Поплаве у Србији - Sputnik Србија, 1920, 20.01.2023
СРБИЈА
Из Рашке извучено беживотно тело мушкарца
10:00 20.01.2023
Обустављен саобраћај код Прокупља због изливања Топлице
Због изливања реке Топлице обустављен је саобраћај на путу Ћуковац – Прокупље, саопштили су Путеви Србије. Алтернативни путни правац је државни пут И Б реда деоница Мала Плана – Прокупље.
Како се наводи, екипе су на терену.
09:56 20.01.2023
Институт из Приштине препоручио грађанима да прокувају воду за пиће
Институт за јавно здравље из Приштине објавио је данас препоруку грађанима да прокувају воду за пиће, јер је због поплава на КиМ дошло до замућења изворишта воде.
Како је наведено, замућење изворишта примећено је у постројењима у Приштини, Глоговцу, Косовској Митровици, Пећи, Јунику, Ђаковици, Урошевцу и Качанику
08:54 20.01.2023
КиМ: Због поплава без наставе у Клини и Србици
Због обилних падавина и поплава наставе у школама данас неће бити Клини и Србици, саопштиле су те две општине на КиМ.
Наведено је да је одлука донета јер је у појединим селима у тим општинама саобраћај отежан, преноси Репортери.
Влада приврмених приштинских институција саопштила је да је најтежа ситуација у Клини, док се стање у Косовској Митровици, Истоку и Србици стабилизује.
Велике падавине изазвале су пораст нивоа воде на рекама у више средина на Косову и Метохији, а најкритичније је у населјима уз обалу Ибра. Из зграда у северном делу Косовске Митровице јуче је евакуисано 120 породица.
08:42 20.01.2023
У Рашкој донета наредба о затварању вртића и средњих школа
У општини Рашка, на чијој се територији излила река Ибар, донета је наредба о затварању вртића и средњих школа.
У тој општини поплављени су индустријска зона, више прилазних улица, а угрожени су и предшколска установа и спортски центри који се налазе крај реке, преноси РТС.
Како се наводи, Ибар је надошао 25 центиметара, а мештани су помагали да се поставе џакови.
08:20 20.01.2023
Опада ниво Топлице, прекинуто водоснабдевање Куршумлије
Врх поплавног таласа прошао је ноћас кроз Куршумлију, а ниво Топлице која је достигла границу ванредне одбране од поплава од јутрос опада и у границама је редовне одбране, преноси РТС.
Вода је поплавила дворишта десетак кућа у нижим деловима града, а због близине резервоара, одакле се Куршумлија снабдева водом, из предострожности је прекинуто водоснабдевање док Институт за Јавно здравље не провери исправност.
Врх поплавног таласа данас пролази кроз Прокупље, а на терену су све службе и припадници сектора за ванредне ситуације, јер је ниво Топлице већи него 2020. године када се излила и причинила велику штету.
07:54 20.01.2023
Набујале Милешевка, Златарска река и река Лим
07:28 20.01.2023
Ибар у Краљеву напунио корито
Ибар је у Краљеву напунио корито и излио се на градску плажу, преноси РТС.
Према подацима РХМЗ- поплавни талас из Рашке се може очекивати низводно од Рашке за три сата.
07:22 20.01.2023
Проглашена ванредна ситуација у Прокупљу и Куршумлији
На територији града Прокупља, проглашена је ванредна ситуација због обилних падавина и повећаног водостаја реке Топлице.
Ово је одлучено на ванредној седници Градског штаба за ванредне ситуације Прокупља, одржаној синоћ у 21.00 час, а на основу извештаја стручно-оперативног тима за одбрану од поплава и обиласка терена, јер ниво реке Топлице расте из сата у сат, саопштено је на званичном сајту Града Прокупља.
Ванредна ситуација је проглашена и у Куршумлији због наглог пораста нивоа реке Топлице и угрожености неколико насеља и водозахвата, преноси РТС.
Најтеже је у насељу Микуљана где је поплављено десетак кућа и водоводни резервоари одакле се Куршумлија снабдева водом.
07:20 20.01.2023
Ниво река у Новом Пазару и Сјеници значајно опао
Због обилне кише и изливања река у Пријепољу, Сјеници, Новом Пазару, Брусу, Тутину, Куршумлији и Прокупљу проглашена је ванредна ситуација.
Ниво река у Новом Пазару и Сјеници значајно је опао, а на Пештеру пада снег, преноси РТС.
У Новом Пазару се трага за две особе које је јуче однела набујала река. Евакуисано је 45 људи.
Река Ибар излила се на територији општине Рашка. Поплављено је индустријска зона, више прилазних улица, а угрожени су и предшколска установа, спортски центри који се налазе надомак реке и аутобуска станица.
Поплављене су и велике површине обрадивог земљишта низводно од Рашке. У Куршумлији је најтеже у насељу Микуљана, где је поплављено десетак кућа и водоводни резервоари одакле се Куршумлија снабдева водом.
Излила се и река Бјелица у драгачевским селима, као и реке у Чачку и Тутину. На Лиму је подигнут још један насип да заштити Бродарево.
07:19 20.01.2023
У Косовској Митровици евакуисано 120 породица
Велике падавине изазвале су пораст нивоа воде на рекама у више средина на Косову и Метохији, а најкритичније је било у насељима уз обалу Ибра, што је довело до евакуације 120 породица из стамбених зграда у северном делу Косовске Митровице.
Изливањем воде поплављено је више домаћинстава у селима Житковац, Жеровница, Јагњеница у општинама Звечан и Зубин Поток, а због изливања Ибра најкритичније је јуче било у насељу Бошњачка махала у северном делу Косовске Митровице.
Више од 30 људи привремено је смештено у Студентском дому у Косовској Митровици.
На локалним и магистралним путевима на северу појавили су се одрони, па је током поподнева био непроходан пут Косовска Митровица – Зубин Поток, а отежано је било кретање на путу Митровица–Лепосавић.
07:18 20.01.2023
РХМЗ: На Лиму и Ибру водостаји у порасту
Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) упозорио је да ће на Лиму код Пријепоља водостај још наредна 24 часа бити порасту и налазиће се изнад границе ванредне одбране од поплава.
РХМЗ упозорава и да је јутрос у деловима источне и југоисточне Србије, нарочито на подручју Топличког, Јабланичког, Нишавског, Пчињског и Зајечарског округа, очекује киша са количином падавина од 20 до 40 мм.
На Ибру са притокама, на горњем току Западне Мораве на Рзаву, Моравици и Бјелици водостаји ће током дана бити у порасту са достизањем границе редовне одбране од поплава.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала