- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Милановић: ЕУ нас третира као да смо ретардирани

© Tanjug / FOTO HINA/ MLADEN VOLARICЗоран Милановић
Зоран Милановић - Sputnik Србија, 1920, 20.01.2023
Пратите нас
Хрватски председник Зоран Милановић критиковао је данас у Будимпешти Европску унију, која своје чланице, како је рекао уз извињење на изразу, третира "као да су ретардиране".
Он је то рекао подсетивши на писмо потпредседника Европске комисије Жозепа Бореља које је упутио пре месец дана Загребу.
"Борељ је пре месец дана упутио допис Хрватској пун лажи, у којем нас третира као да смо ретардирани. Извињавам се на изразу, као да имамо посебне потребе. Да би нам онемогућио да будемо присутни симболички у мисији Алтеа у БиХ. Покушавам да будем пристојан, али у неком тренутку мораш рећи доста”, рекао је Милановић.
Појашњавајући, Милановић је рекао да је то када дете са тешкоћама у развоју у подне пита мајку да ли може да изађе напоље, а она му каже не може јер се спрема мрак.
"Дете прихвати тај одговор. Хрватска није то дете. Та врста односа дубоко иритира. Данас је то Мађарска, сутра ће бити нека већа држава коју ће бити потребно довести у ред. То је била и Пољска до јуче. Данас су они због околности у Украјини супер. Сутра ће поновно доћи на ред”, рекао је Милановић.
Осврнуо се и на своју изјаву о посредничком рату која је изазвала пуно реакција у јавности.
“Кад ја кажем да је то 'прокси рат', односно посреднички рат у којем је једина права жртва Украјина и да једино морају сести Вашинтон и Москва за сто, онда ја цитирам речи актуелног украјинског министра одбране који је рекао да се украјинском крви НАТО бори против Русије. Али за то нема слуха. Нећу допустити да нас претворе у малог псића у чопору који иде само и лаје”, рекао је Милановић на заједничкој прес конференцији са мађарском колегиницом Каталин Новак током своје прве дводневне посете Мађарској од избора за председника Хрватске, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала