- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Директорка РТ Француска: Гасимо телевизију ако рачуни остану блокирани

© Sputnik / Евгений Одиноков / Уђи у базу фотографијаЛого телевизије РТ
Лого телевизије РТ - Sputnik Србија, 1920, 21.01.2023
Пратите нас
Директорка РТ Француска Ксенија Фјодорова саопштила је да ће телевизија престати са радом уколико не успеју да одблокирају рачуне редакције који су дан раније блокирани по налогу француских власти.
„Француска влада је пет година предузимала мере у циљу нашег затварања. И то ће се десити уколико наша средства не буду одблокирана. Сада чинимо све што је потребно како бисмо покушали да их одблокирамо“, изјавила је Фјодорова.
У саопштењу РТ Француска наводи се да је телевизија била мета од момента покретања, те да је апеловано да се цензурише.
„Неке наше колеге су помешале улогу новинара и полицајца или судије, те су између редова позивали да се наш медиј цензурише, не либећи се да прибегну лажним информацијама саопштавајући да је, на пример, рад РТ Француска забрањен или нелегалан“, наводи се у саопштењу.
Из РТ констатују да су европске власти чекале ситуацију у Украјини да „затворе уста телевизији и у ЕУ и у целој Француској“.
„То је политичка одлука која није заснована ни на каквој правној одлуци. То је оно што се зове цензура“, истиче се у саопштењу.
Како је прецизирано, 123 запослена у редакцији телевизије ризикују да остану без плате у јануару и да остану без посла, што доводи у питање „будућност плурализма мишљења и независности медија у Француској“.
„Затварање уз глуву тишину других француских медија и новинара је први и изузетно опасан корак након кога ће мете постати и други руски медији“, поручује РТ Француска.
Раније је Фјодорова објавила на Твитеру да су рачуни РТ Француска блокирани на захтев Главне управе за трезор при Министарству економије и финансија Француске, те да стога „канал више не може да настави са радом“.
Претходно је саопштила да су рачуни блокирани у вези са „деветим пакетом санкција ЕУ који је усвојен у децембру“. Међутим, РТ Француска није на санкционом списку и стога има право на рад у Француској.
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 21.01.2023
РУСИЈА
„Запамтићете нас": Оштар одговор Москве на блокаду рачуна РТ Француска
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала