Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Нови Западни ултиматум: Увек у историји Србија је на оваквим раскрсницама бирала праву страну

© AFP 2023 / ARMEND NIMANIГазиместан
Газиместан - Sputnik Србија, 1920, 21.01.2023
Пратите нас
Није могуће прихватити предлог о Косову и Метохији на коме инсистирају Немачка и Француска, а не прегазити наше црвене линије, односно одбранити минимум националних и државних интереса. Србија није колонија којој разни амбасадори и емисари налажу шта треба да ради у њихову корист, а на нашу штету, већ суверена земља која одлуке доноси самостално.
Ово после састанка председника Александра Вучића са представницима „велике петорке“ западних сила у Београду, каже за Спутњик бивши вицепремијер Небојша Човић.
Вучић је после разговора најавио да је Србија спремна да прихвати концепт и да ради на имплементацији предложеног споразума Београда и Приштине о Косову и Метохији, али је изразио велику резервисаност по једном важном питању о ком није могао да говори, јер тај предлог није јаван.
Председник Србије је истакао да је на том састанку био недвосмислено суочен са проблемима и изазовима који би били стављени пред нашу земљу, ако се не би усагласили са предложеним планом за Косово и Метохију.
Он је нагласио да након разговора са „петорком“ може да каже да је дао све од себе да чува и штити Србију, што ће, како је навео, бар још неко време наставити да чини.
Упитан, о каквом се уопште документу разговарало јуче у Београду, Човић за Спутњик каже:
„Вероватно се ради о документу који се радно зове француско – немачки предлог, међутим , концепт који намеће колективни Запад је концепт тајних предлога, то је велика опасност, јер се не преговара о личној имовини, већ о нечему што је национални интерес, интерес целог српског народа“.
© Tanjug / МИЛОШ МИЛИВОЈЕВИЋАлександар Вучић са међународним изасланицима
Александар Вучић са међународним изасланицима - Sputnik Србија, 1920, 21.01.2023
Александар Вучић са међународним изасланицима

Зашто морамо да прихватимо споразум

Он додаје да је интензивирање притисака и посета званичника била очекивана, што због фрустрације креатора парадржавног пројекта званог Косово на окупираном делу наше територије, што због актуелних геополитичких промена и успостављања новог светског поретка.
„После бахатог, силеџијског понашања ових земаља од 1999. до данас, и уверавања да је „косовска држава“ готова ствар, сазрела је свест да неуспешни пројекат те „државе“ никада заправо неће моћи да заокруже, без наше сагласности. И коначно, спори, али неповратни процес прерасподеле глобалног утицаја значи да ће временом и њихов утицај и снага бити све мањи, да ће инструменти којима врше притисак на земље попут наше бити све слабији, те је ово један од последњих тренутака да се силом постигне нешто што је у директној супротности са међународним правом“.
Човић подсећа да је такозвано Косово незаконито отцепљени део територије суверене државе чланице УН, без обзира да ли су га признале Немачка, Франсука, Велика Британија или Америка. Територије не могу да постану чланице, не само Уједињених нација, већ и осталих међународних организација.

Чиме се прети Србији

После разговора са „великом петорком“ председник Вучић је указао да пред Србијом нису лаки дани, а Човић не искључује могућност да је Србији, уколико не прихвати предложени споразум, прећено и санкцијама.
„Они су довољно брутални, сигуран сам да је већ прећено, али српски народ се у својој историји више пута сусретао са ултиматумима, готово увек су протагонисти са оне стране која их је постављала били исти као ови данас. Увек је српски народ био на правој страни историје, а они који су постављали ултиматуме на оној другој“.
Човић додаје да могу да прете и увођењем виза, суспензијом процеса европских интеграција, али да је тај процес ионако мртав. Извесне су, каже и претње повлачењем инвестиција.
„Треба нагласити да те западне компаније нису дошле у Србију да би помогле нашем народу да има већи стандард и да боље живи, већ су дошле због повољних услова и великог тржишта које српски производи имају у трећим земљама. И коначно, дошли су због високих субвенција које им наши грађани плаћају из својих џепова. Стимулишемо их као држава, што је позитивно, али то не сме да буде злоупотребљено, а они то раде или покушавају.
© Фото : Спутњику уступила Маријана РајићСрби траже владавину права у Косовској Митровици
Срби траже владавину права у Косовској Митровици - Sputnik Србија, 1920, 21.01.2023
Срби траже владавину права у Косовској Митровици

Косово и Украјина нису за поређење

Наш саговорник додаје да је један од аргумената везан уз претње о повлачењу немачких компанија био и тај да су се оне повукле из Русије. Истиче да су ти случајеви неупоредиви, један је наводно због повреде територијалног интегритета треће земље, а у нашем случају због тога што не дозвољавамо повреду сопственог.
„То је незамисливо лицемерје и двоструки стандард у аргументацији. И коначно, констатација о повлачењу свих компанија није тачна, јер су многе западне фирме, нарочито немачке и америчке, остале и нормално послују на руском тржишту“.

Како не признати „територијалну целовитост Косова“

Човић наглашава да не треба говорити о било каквом признају, јер територијална целовитост Косова, не постоји.
„Оно што постоји према повељи Уједињених нација је територијална целовитост Републике Србије коју ове земље незаконито, силеџијски покушавају да наруше“.

Кључне речи – Кина и Русија

Упитан како да у случају договора спречимо да такозвано Косово уђе у Уједињене нације , наш саговорник каже да је одговор у две кључне речи – Кина и Русија, а то су чланице Уједињених нација са правом вета.
„Више пута су те државе нагласиле да ће гласати против решења која се противе Резолуцији 1244. То је један начин, други је кампања отпризнавања која, иако изасланици Запада говоре омаловажавајуће о њој, спречава да ментори незаконитог и криминалног косовског пројекта искористе план Б и преко Генералне скупштине УН покушају да заобиђу руски и кинески вето у Савету безбедности и тако обезбеде чланство у УН“, подсећа Човић.
Небојша Човић
Небојша Човић у емисији Спутњик спорт: Миљанов корнер - Sputnik Србија, 1920, 21.01.2023
Небојша Човић
Он додаје да би у случају лошег сценарија такозвано Косово могло да се спречи да уђе у остале међународне организације лобирањем, инсистирањем да је тзв. Косово нелегална творевина чијим је стварањем флагрантно прекршено међународно право.

Народ мора да се пита

Председник Србије је најавио да ће у наредном периоду обавити разговоре и консултације са члановима владе, парламента и са свим значајним друштвеним групама о предложеном споразуму за Косово и Метохију. Наш саговорник сматра да о овом кључном питању морају да се изјасне и сви грађани Србије.
„Опште је познато какав је став нашег народа, зато би овај предлог, у правом тренутку, требало дати на увид народу да он на референдуму одлучи да ли је то што нам осведочени „пријатељи“ нуде, уопште прихватљиво. То би требало да се деси пре него што се уђе у разговоре о било какавим детаљима. Одговорност доношења одлуке мора фактички да буде на свим грађанима“.
Човић се осврнуо и на, како каже, главно питање на које „преговарачи“ покушавају да играју - да ли смо спремни да продамо веру за вечеру:
„Уверен сам да нисмо, какве год последице биле, колико год је нама потребна Европа, ми смо њој још потребнији. Ескобар је рекао Куртију, направиће се та Заједница српских општина, са Куртијем или без њега, то је једна важна констатација. Друго, он је стекао утисак да постоје Срби који ће потписати независност Косова и Метохије. Е баш бих волео да видим ко су ти!“.
Седница Владе Србије поводом ситуације на Косову - Sputnik Србија, 1920, 21.01.2023
СРБИЈА
„Један од најтежих дана за Србију“: Вучић позван на седницу Владе, главна тема Косово и Метохија
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала