- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Како се пише прича која личи на Дунав | Орбита културе

© SputnikОрбита културе
Орбита културе - Sputnik Србија, 1920, 21.01.2023
Пратите нас
У данашњој емисији откривамо неке од тајни настајања романа-делте Горана Петровића, као и када ће се на сцени националног театра заиграти чувени „Очеви и оци“.
Како се пише прича која личи на Дунав | Орбита културе
Добитник награде „Београдски победник“ и један од најзначајнијих савремених српских писаца, академик Горан Петровић у разговору за „Орбиту културе“ открива како се гради и пише прича која личи на Дунав, покрива шест векова а делује – као да је настала сама од себе.
Ко је био и шта је за српску културу значио сликар и песник Миро Главуртић, члан чувене Медиале којој је био и кум, за „Орбиту културе“ објашњава историчар уметности Никола Кусовац.
Шта ће се наћи на програму 16 филмског и музичког фестивала Кустендорф који се ове године одржава под слоганом „Уметност изнад свега“ сазнајемо од редитеља Емира Кустурице.
Када ће се на сцени Народног позоришта заиграти „Очеви и оци“, култни роман Слободана Селенића, а када почињу пробе за један од највећих наслова светске уметности – Булгаковљев „Мајстор и Маргарита“ за „Орбиту културе“ открива управник НП Светислав Буле Гонцић.
О награди „Димитрије Давидовић“ коју је добио за уређивање Радио Београда 2, о путу којим се у новинарству реше иде, али и о поезији коју и даље пише, упркос наслову последње збирке „Крај поезије“ разговарамо са лауреатом награде, главним уредником Радио Београда 2, песником Радоманом Кањевцем.
О књизи „Рококо календар“ у којој је за сваки дан у години објављена по једна прича, о збирци која се може свакодневно читати годину дана, за сваки датум по једна, о постигнутој лакоћи приповедања за Спутњик говори њен аутор Мухарем Баздуљ.
Орбита културе“ прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.
У жељи да афирмише праве вредности, остаје верна сопственом слогану који гласи: „Када има културе, нико не примећује, а када је нема — примете сви“.
Спутњикову „Орбиту културе“ уређује Дејана Вуковић, а емитује се сваке суботе у 10.00 на таласима Радија Студио Б.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала