- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Више од 50 људи повређено у сукобу полиције и демонстраната у Перуу /видео/

© AP Photo / Martin MejiaПолиција је привела демонстранта на маршу против председника Дине Балуартеа у Лими у Перуу
Полиција је привела демонстранта на маршу против председника Дине Балуартеа у Лими у Перуу - Sputnik Србија, 1920, 21.01.2023
Пратите нас
У новим сукобима демонстраната и полиције у Перуу повређене су десетине људи након што је једна од најстаријих зграда у престоници изгорела до темеља, а председница Дина Болуарте обећала да ће бити оштрија према „вандалима“.
У Лими су полицајци употребили сузавац да би растерали демонстранте који су на њих бацали стаклене флаше и каменице, док су на улицама буктали пожари.
Званичници су описали уништавање скоро век старе виле у центру Лиме, као губитак „монументалног добра“. Власти истражују узроке, а министар Ромеро је у петак изнео тврдњу да је пожар „детаљно планиран и договорен“, преноси Ројтерс.
Влада је одбацила наводе да је пожар у којем није било жртава изазван сузавцем који је употребила полиција током насилних сукоба.
Инцидент је уследио након што су хиљаде демонстраната протестовале у Лими раније ове недеље, позивајући на велике промене, а огорчени због све већег броја погинулих на протестима, који је званично порастао на 45.
Влада је ове недеље продужила ванредно стање у шест региона, ограничавајући и нека грађанска права.
Председница Перуа је одбацила позиве да поднесе оставку и распише ванредне изборе и уместо тога позвала на дијалог и обећала да ће казнити све који су умешани у немире.
Перу - Sputnik Србија, 1920, 12.12.2022
СВЕТ
Нови председник Перуа прогласио ванредно стање
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала