- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Русија: Због западног оружја вишеструко порастао број цивилних жртава у Донбасу

© Sputnik / Оксана Джадан / Уђи у базу фотографијаВојне вежбе НАТО-а у Летонији
Војне вежбе НАТО-а у Летонији - Sputnik Србија, 1920, 21.01.2023
Пратите нас
Стални представник Русије при УН Василиј Небензја изјавио је да се број жртава међу цивилним становништвом Донбаса учетворостручио након што је Запад почео да испоручује Кијеву далекометно оружје.
„Чим је Украјина у лето 2022. године почела да добија далекометно оружје од земаља НАТО-а, кијевски режим је добио нове могућности за циљано уништавање градова Донбаса. Од тада је забележено да се број жртава међу цивилима учетворостручио, а да се штета на цивилној инфраструктури утростручила“, рекао је Небензја на неформалном састанку СБ УН на тему „Систематски рат Украјине против становника Донбаса: 2014. године па надаље“.
По речима Небензје, само од краја новембра забележено је више од 2.000 епизода масовних напада.
„Од 17. фебруара 2022. године број жртава међу цивилним становништвом у ДНР и ЛНР износи 4.591 од којих је 154 деце. Дакле, за једну годину укупан број жртава украјинског гранатирања у ДНР и ЛНР порастао је за трећину од 2014. године. Оштећено је преко 13.000 стамбених објеката, 147 медицинских објеката и 540 образовних установа“, саопштио је руски дипломата.
Истовремено је додао да има основа да се САД и НАТО сматрају свесним саучесницима злочина Кијева против цивилног становништва Донбаса.
Небензја је појаснио да Русија тугује за свим жртвама сукоба, укључујући и за погинулим Украјинцима.
„Њихова трагедија је у томе што је злочиначки режим који је дошао на власт 2014. године спремно и услужно пожурио да извршава геополитичке задатке својих западних спонзора у циљу геополитичког слабљења Русије“, рекао је дипломата.
Војне вежбе Украјине и земаља НАТО-а  - Sputnik Србија, 1920, 14.01.2023
Специјална операција у Украјини
Русија: Украјина је постала приватна војна компанија у власништву НАТО
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала