- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија штити своју робну марку - патентирана фотографија ракете „Сојуз 2“

© Фото : Пресс-служба ГК "Роскосмос" / Уђи у базу фотографијаПрипрема за лансирање ракете-носача "Сојуз 2.1а" са космодрома Бајконур
Припрема за лансирање ракете-носача Сојуз 2.1а са космодрома Бајконур - Sputnik Србија, 1920, 22.01.2023
Пратите нас
„Роскосмос“ је патентирао у виду робне марке слику ракете „Сојуз 2“, као и њену лаку верзију „Сојуз 2.1в“, пише на сајту „Роспатент“.
Слике су патентиране у разним категоријама: аутомати за продају карата, 3Д наочаре, уређаји за снимање звука, апарат за магнетну резонанцу, разна опрема за мерење, опрема за рониоце, кертриџи за видео игре, кључеви за криптовалуте, апарати за сушење воћа, опрема за сауне, фарови за аутомобиле и друго.
Ракета „Сојуз 2“, која је произведена на осниву ракете „Сојуз У“ је наследница прве совјетске међуконтиненталне балистичке ракете Р-7. Прво лансирање ракете ракете „Сојуз 2.1в“ је било 8. октобра 2004. године и од тада је спроведено 117 лансирања различитих модификација ракете „Сојуз 2“. Ракета је дуго коришћена паралелно са ракетом „Сојуз У“, до 2017. године и „Сојуз ФГ“ до 2019. године.
Роскосмос је раније саопштио да планира да патентира легендарну фразу коју је пре лета рекао први космонаут Јуриј Гагарин: „Идемо!“. Тадашњи директор Дмитриј Рогозин је објаснио о потреби за патентима на примеру вотке, када је видео флашу вотке на којој је написана фраза: „Идемо!“ на етикети. Он је тада истакао да су патенти неопходни како би се такви производи заштитили.
Лансирање ракете-носача Сојуз 2.1а са космодрома Восточни - Sputnik Србија, 1920, 22.10.2022
РУСИЈА
Ракета „Сојуз" са три сателита лансирана са космодрома Восточни/видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала