- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Истине и заблуде о западном енергетском рату са Русијом | Енергија Спутњика

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаГасовод "Газела" којим се руски гас испоручује у ЕУ
Гасовод Газела којим се руски гас испоручује у ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 23.01.2023
Пратите нас
Блага зима и због штедње мања потрошња природног гаса инспирисали су неке европске полиитчаре да се похвале како су добили енергетски рат са Русијом, да им Путиново „завртање славина“ није наудло и да ће врло брзо моћи без руског плавог енергента.
Једна од кључних неистина у овој енергетској антируској кампањи је да није нико из Кремља „заврнуо гас“ европским купцима, већ су они сами престали да га наручују и окренули се скупљем утчњеном гасу који је ЛНГ танкерима током прошле године почео у већим количинама да стиже, између осталог и из САД – што у директној куповини што од препродаваца (Кина је, на пример, веома лепо зарађивала преусмеравајући у САД купљене товаре ЛНГ-а ка европским лукама).
А поред изјава руских званичника да су спремни да испоручују, не само гас већ и друге енергенте европским купцима један од доказа је што Москва и поред дешавања у Украјини и даље шаље гас кроз украјинске гасоводе. Додуше, много мање количине – све у зависности од наруџбина.
Тако испада да Русија није престала да шаље гас кроз Украјину још од гасне кризе 2009. године.
А Европа, односно, Брисел и Вашингтон су свих ових година покушавали да европске потрошаче убеде да не купују руски гас. Подсетимо, САД и ЕУ су се буниле и против изградње Северног тока 1, који је Немачка у сарадњи са Русијом изградила да им се не би поновила 2009. година, зауставили су изградњу гасовода Јужни ток, спречили да се пусти гас кроз Северни ток 2.
Врхунац западног непријатељства ка руском гасу свакако је минирање цеви гасовода Северни ток.
Истовремено, треба рећи да је руски гас реекспортован, не само Украјини већ и Пољској, јер те земље нису желеле директно да га купују од Гаспрома.
Препродаја руских енергената европским купцима постала је веома исплатива „гимнастика“ многима у минулих годину дана. Поред гаса и нафте тек треба очекивати маштовита бизнис решења „прања папира“ после 5. октобра за увоз руских деривата, пре свега дизела.
У овом енергетском рату, који са сваким кругом нових санкција све више поприма одлике политичких пропагандних акција тек је почео да се, стидљиво, чује глас разума. Привредника, понајпре, који књиже губитке због мањка руских енергената и све виших цена. Јављају се и аналитичари, који реално процењују стање али у званичним средствима информисања воде неравноправну трку са полиитчарима који сву кривицу окушавају да пребаце на руског председника Владимира Путина.
Наравно да је и Русија претрпела губитке у овом енергетском рату али, последице бумеранг ефекта западних санкција на западне, пре свега европске земље тек ће се евидентирати.
О узроцима и последицама овог енергетског рата у данашњој „Енергији Спутњика“ Јелица Путниковић разговара са Милошем Здравковићем, стручњаком за енергетику.
Истине и заблуде о западном енергетском рату са Русијом | Енергија Спутњика

О емисији „Енергија Спутњика“

Енергија Спутњика“ је емисија портала и радија Спутњик коју води Јелица Путниковић, стручњак за енергетику.
Теме су махом везане за енергетику и економију, локалног и глобалног карактера, а гости су стручњаци у својим пољима. Емитује се сваког понедељка у 21.00.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала