- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Евроазијска економска унија може постати моћан играч у новом мултиполарном свету

© Sputnik / Алексей Никольский / Уђи у базу фотографијаВладимир Путин
Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 23.01.2023
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин рекао је да Евроазијска економска унија има све могућности да постане један од моћних независних полова мултиполарног света, наводи се у саопштењу, објављеног на сајту Кремља.

„Очигледно, Унија има све могућности да постане један од моћних, независних, самодовољних полова који формирају мултиполарни свет, да буде центар привлачења свих независних држава које деле наше вредности и теже сарадњи са Евроазијском економском заједницом“, истиче се у саопштењу.

Председник Русије је назвао актуелним задатком за Унију смањење ризика које ствара коришћење страних валута и платних система у међусобној трговини.
"Полазимо од тога да је неопходан услов за стабилне обрачунске односе унутар Уније прикључење партнера Систему предаје финансијских порука Централне банке Русије и развој сарадње националних платних система“, наводи се у тексту.
Такође, према речима шефа државе, хармонизација финансијских тржишта треба да створи повољне услове да капитал земаља чланица остане у оквиру асоцијације и инвестира се у националне привреде. Поред тога, председник је изразио потребу да се истражи могућност оснивања евроазијске рејтинг агенције која би обезбедила инструменте за сервисирање растуће економске активности у макрорегији.
Владимир Путин је позвао на проширење међународних веза Евроазијске економске уније, укључујући преговоре о слободној трговини са Уједињеним Арапским Емиратима и Индонезијом
„Намеравамо да учинимо све што можемо да помогнемо да се заврши посао на сличним споразумима са Египтом, Ираном и Индијом, као и да активирамо нове преговарачке стазе, укључујући са Индонезијом и Уједињеним Арапским Емиратим“, написао је Путин.
Према његовим речима, унапређење међународних односа и контаката ЕАЕУ са државама Азијско-пацифичког региона, Блиског истока, Африке и Латинске Америке помогло би повећању извоза „савезничких” производа и изградњи нових логистичких ланаца.
„Наше удружење може да игра улогу једног од кључних центара за формирање Великог евроазијског партнерства“, сигуран је председник Руске Федерације.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала