- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Рат између Запада и Русије је скоро прави - желе да нас врате у деведесете године

© Фото : Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 23.01.2023
Пратите нас
Западне државе отворено говоре Кијеву да је рано ићи на договор са Москвом, по њиховом мишљењу, Русију треба вратити у границе из 1991. године, изјавио је руски министар иностраних послова Сергеј Лавров који се налази у посети Јужноафричкој републици.
„Нико (од новинара) не пита наше западне колеге, који редовно, било преко господина (Жозепа) Борела, или преко генералног секретара НАТО господина (Јенса) Столтенберга, представника америчке администрације или Европске уније, изјављују да је још прерано за Украјину да почне преговоре. За то је било потребно повратити више територија и започети преговоре са позиције снаге. Они директно поручују да Русија мора бити враћена у границе из 1991. године“, Лавров на конференцији за новинаре након разговора са министром иностраних послова Јужноафричке Републике Надели Пандором.
Украјина би преко посредника могла да објасни како види даљи развој ситуације и могуће преговоре са Русијом.
„Ми, као што је рекао председник (Русије Владимир Путин), не одбијамо преговоре. Али они који одбијају морају да разумеју: што дуже одбијају преговоре, биће теже наћи решење“, рекао је Лавров одговарајући на питање ко би могао да посредује у евентуалним преговорима између Руске Федерације и Украјине.
Штета на цивилној инфраструктури у Украјини, повезена је са злочиначким дејствима Кијева који распоређује оружје и системе противваздушне одбране у стамбеним насељима, Русија гађа цивилну инфраструктуру, објаснио је руски министар.
Говорећи о томе шта се дешава у Украјини, Лавров је рекао да се може рећи да рат између Запада и Русије више није хибрид, већ готово прави.
„Када говоримо о томе шта се дешава тамо, у Украјини, говоримо о томе да ово више није хибридни рат, већ готово прави, који је Запад већ дуже време спремао против Русије, покушавајући да уништи све руско: од језика до културе, што је вековима било у Украјини, људима се забрањује и да говоре свој матерњи језик“, објаснио је он.
Лавров је назвао украјинску кризу чиром који је сазревао уз директну попустљивост Запада, али тамо више воле да се тога не сећају.
Он је напоменуо да је Запад „одбио да одговори на аргументе” које је изнео руски председник Владимир Путин док је објашњавао разлоге за покретање специјалне војне операције, „истргнувши само 24. фебруар из целе приче и све што се после њега догодило”.
Немачки тенкови леопард 2/А4 - Sputnik Србија, 1920, 23.01.2023
Специјална операција у Украјини
УЖИВО Стејт департмент: Од Немачке се ускоро могу очекивати новости о испоруци тенкова Кијеву
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала