Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Нова расправа о Нацрту закона о унутрашњим пословима: Шта је спорно, шта се брише, шта је потребно?

© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICМУП Србије
МУП Србије - Sputnik Србија, 1920, 23.01.2023
Пратите насTelegramOdyssey
Премијерка Србије Ана Брнабић поручила је данас у новој јавној расправи са представницима Националног конвента о ЕУ о Нацрту закона о унутрашњим пословима да је његов циљ увек био да се унапреди та област, како би се повећала безбедност грађана, а не да се угрозе и ограниче основна права.
„Данас смо се скупили да прођемо члан по члан Закона о унутрашњим пословима. Поготово што се дигла бура око овог важног закона. Циљ закона је да се унапреди ова област како би се унапредила заштита грађана“, рекла је Брнабићева.
Истакла је да је у циљу транспарентности расправа отворена за медије.
„Данас ћемо седети овде колико треба, како би прошли кроз сва нерешена питања“, рекла је српска премијерка.
У расправи су учествовали и министарка за европске интеграције Тања Мишчевић и министар унутрашњих послова Братислав Гашић, као и представници Министарства правде. Министарство унутрашњих послова је прошле године предложило измене читавог сета нових регулатива из области безбедности, али је после критика у јавности влада 26. децембра саопштила да је и тај предлог повучен из процедуре.
„У складу са договорима који смо постигли на нашем последњем састанку са Националним конвентом, пролазимо члан по члан предлога Нацрта закона. Мени је било веома важно да будем овде као председница владе и да видим шта можемо да урадимо“, рекла је Брнабићева.
Истакла је да се инклузивно и транспарентно наставља рад на Нацрту тог закона.
Координаторка Националног конвента Бојана Селаковић је рекла да јој је драго што је дошло до таквог састанка и да су сви ту да би се постигао напредак.
„Важно је да данас имамо искрену и отворену дискусију и већ сада имамо информацију да су неке сугестије уврштене у (нацрт) закона. Свима нам је у интересу да безбедност грађана буде на високом нивоу“, рекла је она, пренео је Танјуг.
Координатор Радне групе за поглавље 23/4 Националног конвента о ЕУ Бојан Елек је рекао да цене понуду премијерке да се Нацрт закона прође члан по члан и да се идентификују спорне тачке.
„Након нешто више од годину дана, нови нацрт је изненада стављен на јавну расправу, иако је нови Нацрт у неким деловима измењен, оцењен је као лош од грађана, неки делови су измењени“, навео је Елек.
Истакао је да ту постоји велики интерес јавности, као и да су они мишљења да су оба нацрта закона веома лоша.
„Предлажемо да се овакав нацрт занемари и да се крене у израду новог. Нисмо спремни и не желимо по трећи пут да улазимо у расправу о нацрта закона, спремни смо да учествујемо у процесу изградње новог закона“, истакао је он.
Брнабићева је одговорила да је поводом постојећег Нацрта закона био другачији договор и да је влада става да већ постоји Нацрт и отворена је за све коментаре.
„А, сада смо чули да не желите да разговарамо о члановима, већ да желите да се приступи писању новог закона, ви сте рекли да је овај Нацрт закона изненада стављен на јавну расправу, а то показује намеру да не нађемо решење, јер није стављен изненада“, истакла је премијерка.
Елек је претходно рекао да је до нове јавне расправе дошло изненада и да не жели да пролазе кроз све чланове постојећег Нацрта и да њега највише интересује оно што је најспорније и где су могуће злоупотребе. Он је изразио уверење да ће данас успети на општем нивоу да идентификујују све спорне тачке. Подсетио је да је претходни министар на предлог председника Србије повукао закон.
„Нови нацрт је измењен у неким својим деловима, а сматрамо да на њему треба још радити. Оба нацрта закона су лоша и предлажем да се крене у израду новог. Заинтересовани смо да учествујемо у процесу израде јер желимо да Србија добије квалитетан закон“, навео је он.
Брнабићева је нагласила да МУП има добра образложења и да јавност треба да их чује.
„Не постоји никаква интенција да се ово ради из затворених врата и ова јавна расправа није изненадна“, поручила је премијерка.
Државни секретар МУП-а Данило Стевандић је рекао да су чланови Радне групе анализирали све коментаре и сугестије на Нацрт закона и да је циљ доношења закона да српска полиција има модеран закон, који прати техничка достигнућа у свету, као и да се нека решења тичу употребе нових технологија. Наш циљ је био да напишемо модеран закон који ће бити на добробит грађана Србије.
Председница Председништва Удружења тужилаца Србије Лидија Комлен Николић је рекла да је идеја измене закона о полицији била да се успостави оперативна независност полиције, а да је заправо ојачана улога министра унутрашњих послова, што није била идеја.
„Са аспекта процедуре доношења закона, не верујем да је то било намерно и не желим у то да верујем“, рекла је она.
Стевандић је рекао да нико није имао намеру да Закон о МУП-у омогући да он има веће овлашћење од других закона.
„Одлучили смо да из овог закона повучемо - улазак у стан (без налога), имали смо спор око тумачења и тај члан се брише“, додао је он.
Стевандић је изложио спорне чланове.
„Што се тиче директора полиције, он ће се бирати на јавном конкурсу и влада може да поставља директора полиције на предлог министра МУП-а. Што се тиче члана посебног овлашћења министра унутрашњих послова, министар доноси инструктивне акте у вези са начином обављања унутрашњих послова“, навео је он.
Министар Братислав Гашић је рекао да је, када је дошао на чело МУП-а, затекао закон из 2016. који је отежавао рад припадника МУП-а.
„Инсистирао сам да се укључи што више људи у израду закона и да радна група обухвати и синдикате и невладине организације са намером да дођемо до модерног и савременог закона и спречимо огроман број радних спорова. Расправу смо продужили на још месец дана, а све у интересу грађана Србије“, рекао је Гашић.
Циљ је, истакао је Гашић, да грађани добију већу безбедност, а не да се уради нешто преко ноћи и са политичком тенденцијом и без утемељења.
„Са премијерком и министарком Мишчевић смо били у комуникацији, па писмо европарламентараца није било утемељено“, нагласио је Гашић.
Критичари Нацрта закона су рекли да је спорно увођење биометријске технологије и да подаци тог система значе концептуално злоупотребу права на приватност, као и да до сада нико није доказао да је неопходно имати ову врсту технологије. Важно је да имамо прецизну информацију у којој ситуацији МУП користи биометријске податке, речено је у расправи уз напомену да би кроз дијалог могло да се дође до решења у ком МУП може да користи те податке, али у ограниченој мери.
Расправа се наставља за месец дана.
Припадник МУП-а за разбијање демонстрација - Sputnik Србија, 1920, 23.09.2021
СРБИЈА
Повучен Нацрт закона о полицији
Значка полиције Србије - Sputnik Србија, 1920, 22.09.2021
ДРУШТВО
Шта Србији доноси нови закон о полицији — велике промене већ поделиле јавност
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала