- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија промовише стратешки правац "север-југ": Володин у посети Техерану

© SputnikВјачеслав Володин у посети Техерану
Вјачеслав Володин у посети Техерану - Sputnik Србија, 1920, 23.01.2023
Пратите нас
Председник Државне думе Вјачеслав Володин допутовао је у званичну посету Техерану, где је разговарао са председником скупштине Исламског савета Ирана Мохамедом Багером Галибафом.
„Заједнички проблеми, заједнички притисци санкцијама, заједнички изазови нас уједињују. Ако их савладамо, постајемо јачи. Зато би било у реду да данас разговарамо о питањима која нас забрињавају у оквиру развоја сарадње и да покушамо, користећи парламентарне формате, да учинимо све да са вама још ближи сарађујемо, да развијамо наше економије у интересу грађана наших земаља и држава“, истакао је Володин на састанку.
Русија и Иран се успешно опиру експанзији САД и блока НАТО-а, што потврђује и санкциони притисак на наше земље, додао је Володин.
Према његовим речима, Русија и Иран заједно подржавају принцип немешања у унутрашње ствари других држава и залажу се за мултиполарност у интересима народа обеју земаља.
Он је додао да Вашингтон на тај начин покушава да заустави развој Русије и Ирана и прецизирао да су „ови покушаји осуђени на пропаст, наше земље се никада неће покорити спољном диктату“.
„Вашингтон и његови сателити желе на овај начин да зауставе развој наших држава, мешају се у унутрашње ствари, шире дезинформације. То смо видели на примеру демарша припремљеног из иностранства у вези са демонстрацијама у Ирану прошле године“, оценио је Володин.
Одмах након разговора одржан је трећи састанак Комисије за сарадњу Државне Думе и Парламента Ирана. На дневном реду састанка је законодавна подршка трговинској и економској сарадњи у областима енергетике, транспорта и пољопривреде, питање сарадње у Каспијском мору, регионалној безбедности, борби против тероризма и екстремизма.
Прошле недеље Иран и Евроазијска економска унија потписали су Меморандум о слободној трговини према коме је 90 одсто робе обе уговорне стране (пет чланица савеза и Иран) ослобођено царине.
Министар трговине Евроазијске економске комисије Андреј Слепњев и шеф Организације за развој трговине Ирана Али Реза Пејман - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2023
СВЕТ
Тржиште од 500 милијарди: Иран и Евроазијски економски савез потписали меморандум о трговини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала